Historien om hvor te kommer fra

michael rurup andersen grøn, grøn te, guide, historie, hvid, hvid te, kina, oolong te, sort, sort te, te
Udgivet

apr 24, 2019

Te stammer fra Camellia Sinensis (også kaldet tebusken) og kommer i mange forskellige varianter. Det er bladene fra denne busk, der bruges til at lave de forskellige varianter af te af. Disse tæller hvid te, grøn te, sort te og oolong te.

Tebusken menes oprindeligt at stamme fra den øvre del af Irrawaddy-floddalen i Myanmar og de tilgrænsende dele af Indien og Kina. I dag findes den i store dele af verdenen, både frit voksende og som kommerciel afgrøde.

En tebusk er karakteriseret ved, at være enten;

  • en stor busk, trimmet til hoftehøjde. Dette gør det nemmere at plukke de blade og knopper, der bruges til at lave te, eller
  • et træ med en slank, kuplet vækstform. Busken vil vokse til et træ, hvis væksten ikke holdes nede, som man gør ved te-dykning.

Ifølge Kinesisk legende blev teen opdaget omkring år 2737 f.kr. af kejser Shen Nung.

Den kinesiske kejser skulle ifølge legenden have opdaget teens vidunderlige smag, da han havde slået lejr, sammen med hoffet, under et stort gammelt te-træ.

Her skulle et blad fra træet havde fundet vej til den gryde, han kogte vand i, og dens vidunderlige smag skulle have tryllebundet ham. Det var ifølge sagnet, dette der ledte til, at teen fandt sin vej ind i traditionel kinesisk medicin.

Til dagsdato er Kina også her, man kan finde verdens ældste tetræ. Dette findes i Simao-egnen i Yunnan i det sydlige Kina og regnes for at være over 1.700 år gammelt, og over 20 m højt, med en stammetykkelse på 1 m.

I denne artikel kan du læse mere om

  • Hvem den himmelske landmand er
  • Teens stamtræ
  • Hvornår den kom Europa
  • Hvordan den fandt sin vej til Danmark og
  • og meget mere
Te stammer fra Camellia Sinensis (også kaldet tebusken) og kommer i mange forskellige varianter. Det er bladene fra denne busk, der bruges til at lave de forskellige varianter af te af. Disse tæller hvid te, grøn te, sort te og oolong te.

Tebusken menes oprindeligt at stamme fra den øvre del af Irrawaddy-floddalen i Myanmar og de tilgrænsende dele af Indien og Kina. I dag findes den i store dele af verdenen, både frit voksende og som kommerciel afgrøde.

En tebusk er karakteriseret ved, at være enten;

  • en stor busk, trimmet til hoftehøjde. Dette gør det nemmere at plukke de blade og knopper, der bruges til at lave te, eller
  • et træ med en slank, kuplet vækstform. Busken vil vokse til et træ, hvis væksten ikke holdes nede, som man gør ved te-dykning.

Ifølge Kinesisk legende blev teen opdaget omkring år 2737 f.kr. af kejser Shen Nung.

Den kinesiske kejser skulle ifølge legenden have opdaget teens vidunderlige smag, da han havde slået lejr, sammen med hoffet, under et stort gammelt te-træ.

Her skulle et blad fra træet havde fundet vej til den gryde, han kogte vand i, og dens vidunderlige smag skulle have tryllebundet ham. Det var ifølge sagnet, dette der ledte til, at teen fandt sin vej ind i traditionel kinesisk medicin.

Til dagsdato er Kina også her, man kan finde verdens ældste tetræ. Dette findes i Simao-egnen i Yunnan i det sydlige Kina og regnes for at være over 1.700 år gammelt, og over 20 m højt, med en stammetykkelse på 1 m.

Selvom man kan finde dette fantastiske gamle træ i Kina hersker der dog imidlertidigt usikkerhed omkring selve plante-artens oprindelse.

De nyeste teorier foreslår dog at ved den øvre del af Irrawaddy-floddalen i Myanmar og tilgrænsende dele af Indien og Kina, er der hvor teen stammer fra oprinder.

I denne artikel kan du læse mere om

  • Hvem den himmelske landmand er
  • Teens stamtræ
  • Hvornår den kom Europa
  • Hvordan den fandt sin vej til Danmark
  • og meget mere

 

 

Historien om te

Shen Nung blev kaldt ‘Den himmelske landmand’, og tilskrives som forfatter af The Divine Farmer’s Materia Medica. Hvilket er en af de tre bøger, der danner grundlaget for kinesisk medicin.

Kejseren var meget helse-orienteret og tilskrives en vigtig rolle i kinesisk medicin.

Shen Nung betegnes i legenden som en af de tre gule kejsere. De var guder, der også havde levet som mennesker.

På en af sine mange rejser rundt i Kina, lå han og hvilede sig under et gammelt tetræ. Alt imens han slappede af faldt der et par te-blade ned i hans gryde med kogende vand.

Kejseren foretrak at drikke sit vand kogt på grund af sundhedsfarer, og rådede sine undersåtter til altid at gøre det samme. Han vidste nemlig, at hvis det urene vand ikke blev kogt, kunne man blive alvorligt syg.

Først ville han smide vandet væk, men opdagede en skøn duft komme fra gryden.

Efter at have konstateret at duften kom fra de nedfaldne blade, smagte kejseren på teen. Smagen var pragtfuld og han drak den med stort velbehag.

Læs også -   Historien om tyrkisk te - historien, dyrkningen og kulturen

Hvor dyrkes te

Te (fra Tebusken Camellia Sinensis ) dyrkes i subtropiske og tropiske klimaer og gror bedst i sur jord

Subtropiske og tropiske klima-områder er typisk kendetegnet ved, at have lange våde somre og korte milde vintre næsten uden nattefrost.

Teens kvalitet, smag og karakter er fuldstændig afhængig af hvilken højde og klima den bliver dyrket i.

Tommelfingerreglen er, at det kræver typisk en årlig regnmængde på ca. 1250 mm, for at opnå den bedste høst af tebuskens blade.

Og derfor er disse klima-områder de bedste at dyrke te.

Et varmt og fugtigt klima bevirker samtidig, at man kan høste flere gange om året. I de mere kolde områder, er det dog kun ideelt en enkelt gang om året.

Særligt vejr og klima spiller derfor en vigtig rolle på om høsten i de enkelte sæsoner bliver god eller dårlig.

Kvaliteten og smagen bliver yderligere påvirket af hvilken højde tebusken gror.

High Grown te

Te dyrkes i mange forskellige højder, fra 0 – 2800 højdemeter. Når den dyrkes i højder over 2000 meter, omtaler man den som værende High Grown.

I de største højder gror busken nemlig langsommere og giver derfor mindre udbytte og ligelede en helt anden smag.

Hvilket bunder i, at busken har dårligere vækstforhold, hvilket tvinger den til at benytte de ressourcer den har til rådighed anderledes.

Hvilket til gengæld kan betyde, at kvaliteten er meget bedre, fordi den langsomme vækst gør det muligt at udvikle en særlig god aroma.

Et eksempel på hvor teen er High Grown er i Darjeeling provinsen, som ligger i det nordøstlige Indien i omkring 1500 højdemeter.

Her kan temperaturen nærme sig frysepunktet om natten, samtidig er jorden drænet og stenet.

Disse barske vilkår gør at tebusken gror langsommere, til gengæld får man en meget finere og velsmagende te.

Læs også -   Hvad er matcha te og hvordan smager det?

Hvor stammer te fra?

På trods af legender og myter om guder der tager menneskelig skikkelse, og velsigner menneskeheden med guddommelige drikke, så kan man fra tidligste pålidelige kildeskrifter datere tedrikning tilbage til Kina.

Ud fra disse må vi antage, at Kineserne var de første, til at opdage og lave bryg fra bladene fra Camelia Sinensis, om til den drik vi kender som te i dag.

Der findes dog også kilder der mener at selve tebusken oprindeligt stammer fra den øvre del af Irrawaddy-floddalen i Myanmar og de tilgrænsende dele af Kina.

Det vi er helt sikker på er, at den i dag findes den i store dele af verdenen, både frit voksende og som kommerciel afgrøde.

 

Hvad er de største te producerende lande?

Der er mange lande som dyrker og producerer te, men den te som bliver solgt på de store temarkeder kommer fra ganske få lande.

I følge tal fra 2017 fra Food and Agriculture Organization er de 10 største lande:

  1. Kina, med 49.333.443 tons
  2. Indien, med 1.325.050 tons
  3. Kenya, med 439.857 tons
  4. Sri Lanka, med 349.699 tons
  5. Viet Nam, med 260.000 tons
  6. Tyrkiet, med 234.000 tons
  7. Indonesien, med 139.362 tons
  8. Myanmar, med 104.743 tons
  9. Iran, med 100.580 tons
  10. Bangladesh, med 81.850 tons

Det er især Kina og Indien producerer te i store mængder. De er typisk ansvarlige for at producere mellem halvdelen og to tredjedele af den te, der bliver drukket på verdensplan.

Der er dog også andre lande, som har sin egen lokale produktion af te. Disse er dog ofte begrænset af klimaet, det geopolitiske miljø, eller at der satses på andre afgrøder end te.

Udover ovennævnte top 10 producerer lande, tæller listen også lande som bl.a. Argentina, Australien, Azerbaijan, Malawi, Azoerne, Peru, Brasilien, Rusland, Burma, Rwanda, Burundi, Sydafrika, Cameroun, Tanzania, Ecuador, Taiwan, Etiopien, Uganda, Georgien og Zimbabwe.

kinesisk sort te med urter

Hvornår kom te til Europa?

Der skulle gå over tusinde år, fra den blev opdaget i Kina, før teen kom til Europa.

Det var først da Hollandske købmænd i 1610 importerede te til Europa, og først i 1600-tallet, blev det en almindelig drik i England.

Dette skete pga. det engelske handels-kompagnis monopol på Asien-handelen i 1600- og 1700-tallet. I 1826 forsøgte hollænderne, uden større held, at etablere en egen produktion af te på Java.

Det lykkedes dog det engelske handelskompagni, i slutningen af 1830’erne, at kultivere og dyrke te i Assam, hvor man havde fundet vildtvoksende tebuske.

Det var dog først i 1876 havde man succes med produktion af te på Ceylon (senere Sri Lanka), efter at øens kaffeplanter var blevet ødelagt af sygdom.

 

Hvornår kommer te til Danmark?

Man ved ikke præcist hvornår teen kommer til Danmark første gang. Dog kan man fra historiske kilder dokumentere, at de første tepotter fundet i Danmark, stammer fra omkring år 1665.

Det antages derfor at teen bliver indført til Danmark, samtidig med resten af Europa.

Historisk set, inden år 1665, drak danskerne, hvad der bedst kan beskrives som urtete og frugt te. Denne te blev brygget på bær,frugter og urter, såsom enebær og røllike.

Vi (Danskerne, red.) er stadig vilde med urtete, favorit-smagen har dog ændret sig og er i dag kamillete.

I 1600- og 1700-tallet begyndte der at indløbe beretninger om teen, fra rejsende danskere i de asiatiske lande.

Adam Oehlenschläger (digter og forfatter af Guldhornene) tilskrives som en af de første, til at beskrive teens herligheder.

I sit virke som sekretær for Hertugen af Holstein-Gottorps, var Oehlenschläger i Persien og beskrev i 1638 sit første møde med den fremmede drik således:

”Te er velkendt blandt perserne, der koger den, til vandet får en bitter smag og næsten sort farve, og tilsætter fennikel, anis eller kryddernelliker og sukker.” – Oehlenschläger

 

Læs også -   Hvad er chai te og er det sundt?

Det var farligt og vanedannende

På trods af Oehlenschlägers beretninger, forblev omtale af te til sjældenhederne.

Mange var nemlig af den holdning at te var et farligt og vanedannende rusmiddel, der havde en skadelig virkning på helbredet.

Den dansk-norske forfatter Ludvig Holberg var dog anderledes stemt.

For i en samtid hvor folk fyldte sig med øl og brændevin dagligt, skrev Ludvig Holberg, med et glimt i øjet, at om ikke andet, så gjorde teen da i det mindste folk ædru.

 

En fin Hollandsk skik

Et citatet fra Holbergs komedie ”Jean de France” fra 1722, fortæller os, at i Danmark betragtede man tedrikning, som en fin hollandsk skik.

I Holbergs komedie brokker en mand ved navn Jeronimus sig nemlig over de tåbelige manerer, de unge mennesker tager med sig hjem fra udlandet:

”Om morgenen skal de have deres te eller chokolade. Det, siger de, er på fin hollandsk.”
– fra Holbergs komedie ”Jean de France”

Teen fortsatte med at vinde indpas og popularitet gennem 1700-tallet og blev betragtet som en fin og kultiveret drik.

I slutningen af 1700-tallet bevirkede denne popularitet at man kunne opleve små havepavilloner i Københavns gamle bydel. Disse blev brugt som et dejligt sted at nyde sin te.

Teen fik endnu et boost i popularitet, da en anden af datidens helt store skikkelser, digteren H. C. Andersen, skrev sit berømte eventyr Tepotten fra 1868. Her blev teen rost til skyerne, fordi den ifølge Andersen:

”… udbreder velsignelsen blandt den tørstende Menneskehed; i mit indre forarbejdes de kinesiske Blade i det kogende, smagløse Vand.”
– fra Tepotten af H. C. Andersen

Teen er i dag en af verdens mest populære drikke og er den drik man drikker mest, næstefter vand.

børn undersøger tekande

 

Kan te dyrkes i Danmark?

Tebusken er en ret robust størrelse, og som du læste ovenfor, så kan den gro i mange forskellige miljøer og jordtyper.

Teoretisk vil man godt kunne dyrke te i Danmark, men spørgsmålet er, i hvilken kvalitet?

For selvom den ville kunne trives, hvis den skærmes fra den hårde nattefrost, så kræver den langt mere vand end der kommer i nedbør hvert år i Danmark.

Dog findes der flere forskellige former for te:

  • Urtete, som er udtræk af urter eksempelvis kamille, mynte eller hyben.
  • Rooiboste, som er udtræk af blade fra det sydafrikanske rooibostræ.
  • Kombucha, som er en drik lavet ved gæring af en færdigbrygget sort eller grøn te.
  • Mate, der er tørrede blade af kristtorn.
  • Hvid te, grøn te, sort te og oolong te, der alle er lavet på blade fra tebusken.
  • Frugt te, der er kendetegnet ved at være tørrede frugter.

Mange af de urter, der er populære i urtete, kan dyrkes i Danmark, fx. ingefær, kamille, gulerod, hyben, brombær, og jordbær. Derfor er det muligt at lave urtete i Danmark.

Selvom mateteen kommer fra kristtorn, som trives rigtig godt i Danmark, så er det dens paraguayske fætter den man laver mateteen af. Det er derfor ikke muligt at producere den form for te i Danmark.

Læs også -   Hvad er urtete? Den minimalistiske guide

Hvor mange kalorier er der i te?

Kalorie-indholdet af te kan generelt variere, da det er afhængigt af om der er tale om selve bladene eller en færdig lavet kop te. Og selvfølgelig om det er hvid, grøn, Oolong eller sort te.

Ifølge tal fra DTU’s fødevaredatabase (senest opdateret i 2019), så indeholder:

  • En færdig lavet kop te udelukkende på teblade indeholder 0 kalorier*, hvorimod
  • 100 gram teblade indeholder 233 kalorier.

*uden mælk og sukker og hvad man ellers kan komme i teen.

Forskellen i kalorier fra en færdig brygget kop te, til 100 gram teblade bunder formentlig i, at en kop te indeholder 99.9% vand.

Du kan derfor trygt drikke din te, uden at bekrymre dig om kalorieregnskabet.

Afslutningsvis

Teen blev opdaget af den himmelske landmand og senere skrevet ind i kinesisk historien. Vi ved dog at både kineserne og japanerne har drukket te i flere årtusinder.

Teen kom først til Europa i 1600-tallet og i kølvandet på dette opstod der en lang række referencer til denne drik i den Dansk kulturarv. 

Selvom te vinder større popularitet i Danmark, kan vi endnu ikke dyrke den, ihvertfald ikke i traditionel forstand.

Men hvad er din oplevelse med te? Hvornår fandt te vej ind i din historie?

 

Efterlad gerne en kommentar

Pin It on Pinterest