Hvad er sort te

Sort te laves af bladene fra Camellia Sinensis, ligesom alle andre teer, fx hvid, grøn og oolong te. Sort te er en type af teer der er mere fermenteret end andre teer. Den fulde fermentering opstår, da man i fremstillingsprocessen lader tebladene oxidere længere.

Denne type te kan fremstilles af begge sorter af tebuske, som ofte blandes sammen. Du kan derfor finde både Camellia senensis var. senensis, der har små blade og Camellia senensis var. Assamica, der har større blade, i sorte teer.

Hvor kommer sort te fra

Sort te kommer fra teplanten, også kaldet tebusken, Camelia Sinensis. Denne plante anses generelt anses at have sin oprindelse i Kina.

I takt med at kulturen omkring te spredes og te blev en populær eksportvarer, der blev handlet på tværs af oceaner, måtte man ændre fremstillingsprocessen. Det menes at være af denne årsag, at sort te blev ‘opfundet’.

Man opdagede, at hvis man forlængede oxidationen af te-bladene, ville teen bevare sin friskhed og smag i længere tid. Hvilket betød, at man kunne forbedre kvaliteten og udvide salget af te til en bredere befolkning.

Nogle hævder, at det var den stigende tendens til at tilsætte sukker til te, der øgede efterspørgslen efter stærk sort te.

Et univers af te

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.

Hvordan laves sort te

Sort te laves, eller fremstilles om man vi, ved at gennemgå en længere fremstillingsproces end andre slags teer.

Hvad gør sort te forskellig fra andre teer er, at under denne proces får tebladene lov til at oxidere fuldt ud, før de varme-behandles og tørres anden gang.

Under oxidationen, interagerer ilten med te plantens cellevægge, som får bladene til at ændre farve fra mørkebrun til sort.

Hvordan brygges en god kop sort te

Når du skal lave (eller brygge) en god sort kop te, så skal du huske, at ikke alle sorte te smager af det samme. Ligesom med god vin, er der mange variabler, der giver den enkelte sorte te dens helt egen særlige smagsprofil, her kan nævnes;

  • hvor det blev dyrket,
  • hvis den voksede nær andre afgrøder (fx. rosenbuske eller kaffeplanter),
  • hvilken form for klima den voksede i,
  • hvis det blev befrugtet naturligt (økologisk) eller med kemikalier (ikke-økologisk),
  • hvor længe bladene fik lov til at oxidere,
  • hvornår de behandles,
  • hvilken slags varmebehandling bladene har modtaget for at stoppe oxidering,
  • og om bladene blev efterladt hele (ortodoks - typisk løs vægt te) eller skæres i mindre stykker (CTC - typisk tebreve) til pakning.

Generelt er sort te stærkere, frodigerer og rigere i sin smagsprofil end grøn te. En brygget sort te kan variere i farve fra gul til rød til mørkebrun. Sort te har typisk mere astringens og bitterhed end grøn te, men hvis brygget korrekt, kan den være blød og smagfuld.

Koffein i sort te?

Der er koffein i sort te. En kop indeholder typisk i gennemsnit 27 mg. koffein, dog kan der være stor forskel fra kop-til-kop.

Undersøgelser peger på, at der kan opstå store variationer fra 8 mg. per kop te til 91 mg. per kop te. Hvorimod koffein indholdet i kaffe typisk er mellem 29 mg. til 176 mg. per kop.

Derfor kan indholdet være mere end dobbelt så stort, når man sammenligner de to drikke.

Koffeinindholdet i te kan derfor variere alt afhængigt af kvalitet, type af sort te og bryggetiden. Indholdet er dog stadig nok, til at du vil opleve en opkvikkende effekt på hjernen, når du drikker te.

Da koffeinindholdet er så lavt i te, betyder det samtidig at det er sværere, at få for meget. Derfor vil du kun ved meget store mængder te, kunne opleve bivirkninger som fx. indre uro og andre bivirkninger.

Ren økologiske teer

Hos JYYNA sælger vi kun teer der er certificeret af Europæiske Økologimærkning. Hvilket betyder, at du som forbruger, er sikret at teerne vi sælger er økologiske og kontrolleret af EU.

Helt konkret betyder det, at landmændene, plantagerne, dem vi køber teen hos og os som virksomhed er underlagt strenge krav.

Med certificat medfølger der nemlig at vi skal overholde en lang række kvalitetskontroller, der sikrer at de forskellige led i processen lever op til kravene.

Så det europæiske økologimærke er din sikkerhed for at vores teer er fremstillet i overensstemmelse med streng hensyntagen til miljø- og dyrevelfærdskrav, og kontrolleres i overensstemmelse hermed.

Læs mere om økologi her

sif urtete

Få 10% på dit næste køb

Få 10% rabat på dit næste køb, ved at skrive dig op til vores nyhedsbrev. Du vil få tilsendt rabatkoden med det samme efter tilmelding.

Du har nu skrevet dig op til nyhedsbrevet og modtager rabatkoden indenfor et par minutter

Pin It on Pinterest