Hvad er rooibos te

Rooibos te er lavet på på busken Rooibos (Asphalatus linearis), der er en bælgplante med nålelignende blade. Ordet Rooibos er afrikansk og udtales roy-bos, som stammer fra det hollandske ord for rød busk.

Rooibos te er ikke i ordets traditionelle forstand en te, altså som vi kender fra te lavet på Camelia Sinensis planten. Den er derfor også kendt som Afrikansk rød te, eller rød busk te. Blandt te-enthusiaster beskrives Rooibos ikke som en ‘te’, men som en urtete.

Denne te får, når brygget, en dejlig aroma og en flot rødbrun farve. Bladene fra Rooibos busken bruges til at lave den velkendte røde urtete.

Er Rooibos sundt og indeholder det koffein?

Bladene fra Rooibos busken, som teen bliver lavet af, har et højt indhold af vitamin c. Da teen ikke er te i traditionnel forstand, indeholder den heller ikke koffein.

Den har ligeledes et lavt indhold af tanniner, når du sammenligner med sort og grøn te. Det lave indhold af tannin betyder, at når du brygger teen, får du ikke en følelse af tørhed i munden.

Derudover indeholder Rooibos også antioxidanter, herunder flavanoler, man mener har sundhedsfremmende virkninger.

Et univers af te

Hvad er sort te og hvordan fremstilles det? – En komplet guide

Sort te er uden tvivl den mest populære og almindelige te. Det er endda sådan at når man generelt taler om te i den vestlige kultur, er det ofte med henvisning til sort te. Selv de populære engelske breakfast teas og Earl Gray blandinger er lavet af sorte teblade. Dette er i modsætning til østlige kulturer.

Historien om hvor te kommer fra

Te stammer fra Camellia Sinensis (også kaldet tebusken) og kommer i mange forskellige varianter. Det er bladene fra denne busk, der bruges til at lave de forskellige varianter af te af. Disse tæller hvid te, grøn te, sort te og oolong te.

Hvordan laver man rooibos?

Fremstillingsprocessen for hvordan man laver Rooibos er lang. Rooibos er fermenteret og tørret i sollys på store tørregulve af beton. Disse gulve er beskyttet mod sand og støv, der blæser ind af hævede sider og i mange tilfælde vindskærme.

Rooibos transporteres derefter til fremstillingsanlægget, hvor det gennemgår en sigtningsproces for at fjerne eventuelt fremmed materiale. Slutproduktet bliver derefter steriliseret.

Et omfattende kvalitetsstyringssystem er også på plads, med flere tests (inklusive af uafhængige laboratorier) for at sikre, at den Rooibos du modtager, er af højeste kvalitet.

Hvordan brygger man bedst Rooibos

Som enhver anden te eller urtete, skal rooibos bladene brygges i varmt vand, for at fremstille en te-lignende drik. Rooibos er en urt, og er derfor helt koffeinfri. Så det er et populært alternativ til traditionelle koffeinholdige drikke som grøn, hvid eller sort te.

Røget, sød, træagtig, græsagtig, vanilje, blomstret, geranium, honning, urte og karamel er blot en håndfuld af de ord, der kan beskrive smagen af rooibos te.

En god kop rooibos bliver kun bedre hvis du brygger den ordentlig. Det kan hurtigt blive en hel videnskab, men her er en række generelle tips, der kan hjælpe dig godt på vej:

  • Brug frisk, rent, koldt filtreret vand. Kildevand er bedst.
  • Rooibos er generelt brygget bedst i kogt vand ved en temperatur svarende til en sort te eller urtete, altså omkring 90 til 105 grader.
  • Hvis din rooibos te kom med konkrete anbefalinger til brygning, så ta’ udgangspunkt i dem. Hvis ikke, er en god huskeregel at bruge omkring 2 - 4 gram per kop vand.

Pin It on Pinterest