Hvad er grøn te

Grøn te er lavet på blade fra Camellia Sinensis planten, der også kendes som tebusken. Det er fra denne busk, man også laver hvid, sort og Oolong te.

Det der adskiller grøn te fra de andre teer er; hvor og hvordan den dyrkes, men mest markant hvordan den behandles. Dette kommer bl a. til udtryk i fx. kinesiske grønne teer der er kendetegnet ved at være varmebehandlet på en pande, hvorimod man i Japan gør dette ved at dampe tebladene.

Camellia sinensis anses for at oprinde fra Kinas Yunnan provins plantearterne oprinder. Faktisk kan 260 af verdens 380+ sorter af te findes i Yunnan.

Af te-producerende lande er det værd at nævne Kina, Japan, Indien, Sri Lanka, Taiwan, Bangladesh, New Zealand, Hawaii og endda South Carolina i USA.

Er grøn te sundt?

Grøn te er kendt for at indeholder antioxidanter, mineraler og vitaminer, der på forskellig vis er blevet koblet sammen med at bekæmpe visse sygdomme og hjælpe til sundhedsmæssige fordele.

Fx. er antioxidanter som catechiner, der er kendt for at bekæmpe frie radikaler i kroppen, tilstede i te.

Der foreligger dog ikke nogle endelige beviser for at dette er tilfældet, at grøn te i-sig-selv specifikt giver et sundere helbred.

Vi kan derfor ikke konkludere, ud fra de videnskabelige undersøgelser der er tilgængelige, at det at drikke te, leder til et sundere og bedre helbred.

Så selvom der er mange grunde til at drikke te, så er den vigtigste at det er en nydelsesdrik, der skal nydes, beundres og deles med familie, venner og bekendte.

Et univers af te

Hvad er Matcha te og hvordan smager det?

Hvad er Matcha te og hvordan smager det?

Matcha Te har sine rødder helt tilbage til Tang-dynastiet i Kina (618 - 907). Det siges, at denne te blev bragt til Japan, fra Kina, af Zen buddhisterne, der gjorde matcha te til en naturlig del af deres te ceremoni.

Hvor kommer grøn te fra?

Medens alt grøn te stammer fra den samme planteart, findes der forskellige typer af grøn te, der dyrkes og fremstilles over hele verden i dag, herunder i Kina, Japan, Indien, Sri Lanka, Taiwan, Bangladesh, New Zealand, Hawaii og endda South Carolina.

Grøn te anses imidlertidig for at have sin oprindelse i Kina. Det siges, at ordet ”te” i Kina kun henviser til grøn te, ikke til den generelle kategori af te, som i Vestlig terminologi også dækker over hvid, sort og Oolong te.

Grøn te hævdes at have være blevet populært i Japan i årene omkring 1190, da en Zen-præst tager til Kina, for at studere i nogle af de store buddhistiske klostre og templer. Efter hans tid i Kina vender han tilbage til Japan med plantefrø og buske af arten Camelia Sinensis.

Grunden til dette var, at han under hans ophold fandt at denne drik var god i forbindelse med ceremonier og kunne hjælpe til at opretholde et sundt helbred.

Hvilken grøn te er bedst

Vores favoritter, inden for kategorien grøn te, er First Flush fra Darjeeling. De har en helt fantastisk smag.Der findes dog rigtig mange forskellige typer af grøn te, både i vores udvalg, men også generelt.

At skulle vælge en frem for en anden, varierer fra person til person. Nogle kan bedst lide de rene teer andre hvor teen er blandet med andre spændende ingredienser.

Generel om smagen på te afhænger denne ikke kun af den behandlingsmetode som der bruges, men også på de forskellige dyrkningsmetoder teplantagerne bruger.

For eksempel kan

  • hvad tid på året teen er plukket på,
  • hvordan er planten beskåret,
  • hvilke dele af planten der er plukket,
  • om planterne er behandlet med kemikalier eller er de økologisk dyrket,
  • hvilken slags varme der frt påføres tebladene for at stoppe oxidation (i fremstillingsprocessen)
  • hvordan tebladene er formet, valset og tørret,
  • om bladene hele eller skåret i mindre stykker.

En tees endelige smag afhænger også af den jord og miljø teen dyrkes i, fx. Om det er køligt og bjergrigt, eller varmt og tropisk. Hertil mener også nogle at smag påvirkes af hvilke afgrøder planterne lever ved siden og om teen planter vokser nær andre afgrøder.

Pin It on Pinterest