Hvad er afrikansk rooibos te?

michael rurup andersen afrika, afrikansk, guide, historie, hvad er, hvordan fremstilles, rooibos, rooibos te, te
Udgivet

jul 11, 2019

Rooibos te er lavet på blade fra busken Rooibos (Asphalatus linearis), der er en bælgplante med nålelignende blade. Busken beskrives oftest som en busk med en smal stamme, der kan blive op til to meter høj.

Rooibos te er ikke i ordets traditionelle forstand en te, altså som vi kender fra te lavet på Camelia Sinensis planten. Den er derfor også kendt som afrikansk rød te eller rød busk te. Blandt teentusiaster beskrives rooibos ikke som en ‘te’, men som en urtete.

Denne te får, når brygget, en dejlig aroma og en flot rødbrun farve.

Ordet rooibos er afrikansk og udtales roy-bos, som stammer fra det hollandske ord for rød busk. Denne planteart er en del af Fabaceae familien af planter og har oprindeligt hjemme i Cederberg, et bjergrigt område i det vestlige Cape Provins i Sydafrika.

De lokale i området har høstet og brygget de naturligt voksende rooibos-buske i Cederberg regionen i mange hundredere af år. Mens landmændene stadig høster vildtvoksende rooibos i denne region, er nogle af de kommercielt dyrkede rooibos blevet transplanteret til andre regioner i Sydafrika.

Rooibos te er lavet på blade fra busken Rooibos (Asphalatus linearis), der er en bælgplante med nålelignende blade. Busken beskrives oftest som en busk med en smal stamme, der kan blive op til to meter høj.
Rooibos te er ikke i ordets traditionelle forstand en te, altså som vi kender fra te lavet på Camelia Sinensis planten. Den er derfor også kendt som Afrikansk rød te, eller rød busk te. Blandt te-entusiaster beskrives Rooibos ikke som en ‘te’, men som en urtete.

Denne te får, når brygget, en dejlig aroma og en flot rødbrun farve.

Ordet Rooibos er afrikansk og udtales roy-bos, som stammer fra det hollandske ord for rød busk. Denne planteart er en del af Fabaceae familien af planter og har oprindeligt hjemme i Cederberg, et bjergrigt område i det vestlige Cape Provins i Sydafrika.

De lokale i området har høstet og brygget de naturligt voksende rooibos-buske i Cederberg regionen i mange hundredere af år. Mens landmændene stadig høste vildtvoksende rooibos i denne region, er nogle af de kommercielt dyrkede rooibos blevet transplanteret til andre regioner i Sydafrika.

 

Hvad er rooibos te?

Rooibos planten, Aspalathus linearis, er medlem af bælgplantefamilien, der trives i tørre bjergområder, hvor der er perioder med betydelig nedbør. Planten blomstrer i det tidlige forår med gult farvede blomster.

Hver blomst producerer en bælgplante med et enkelt frø indeni, der springer ud, og lander på den tørre jord omkring planten.

De tidlige samlere af vilde rooibos opdagede, at myrer høstede disse bælgplanter, man plyndrede derfor myretuer for frø, som er nødvendige for at plante nye Rooibos planter.

I dag finkæmmer landmændene den sandede jord rundt om rooibos planten for at samle de friske frø, som danner grundlaget for de nye afgrøder hvert forår.

Rooibos planter er omkring 18 måneder om at gå fra plante til høstklar, og den høstes typisk i løbet af de sydafrikanske sommermåneder.

De tidlige tedrikkende hollandske bosættere omkring 1700-tallet i Sydafrika brugte rooibos-busken som et billigere alternativ til den, på det tidspunkt, dyrere importerede sorte te.

Rooibos som en kommerciel teafgrøde udviklede sig ikke før 1930’erne. Det var nemlig først herefter, at den for alvor vandt popularitet i den brede offentlighed. Denne unge, up-and-coming urte fik nemlig i slutningen af ​​1990’erne en grøn variant.

Grøn rooibos er en oxideret udgave af den mere genkendelige røde rooibos. I begyndelsen af ​​2000’erne udviklede industrien en pulveriseret rooibos til madlavning, en koncentreret rooibos som en telignende ”espresso” drik, og et rooibos ekstrakt til fødevarearoma og som et kosmetikprodukt.

Faktisk er Sydafrika det eneste land i verden, der producerer rooibos, og landet kan prale med over 450 avlere, som producerer op til 15.000 tons rooibos årligt. Omkring 7.000 tons eksporteres til mere end 30 lande verden over, herunder Tyskland, Holland, Japan, Storbritannien og USA, som er blandt de største importører.

I modsætning til te lavet fra Camelia Sinensis, så bliver den bedste kvalitet rooibos eksporteret ud af landet.

Læs også -   Hvad er brændenælde te? 5 ting du ikke vidste om brændenælden

 

rooibos te bord blomst afrika, afrikansk, guide, historie, hvad er, hvordan fremstilles, rooibos, rooibos te, te

Hvordan laver du rooibos te?

Som enhver anden te eller urtete skal rooibos bladene brygges i varmt vand for at fremstille en telignende drik. Fordi det er en urt, er rooibos helt koffeinfri.

Så det er et populært alternativ til traditionelle koffeinholdige drikke som grøn, hvid eller sort te.

Rooibos er fermenteret og tørret i sollys på store tørregulve. Disse gulve er beskyttet mod sand og støv, der blæser ind af hævede sider og i mange tilfælde vindskærme.

Rooibos transporteres derefter til fremstillingsanlægget, hvor det gennemgår en sigtningsproces for at fjerne eventuelt fremmed materiale. Slutproduktet bliver derefter steriliseret.

Herefter træder et omfattende kvalitetsstyringssystem i gang med flere tests (inklusiv af uafhængige laboratorier) for at sikre, at den rooibos du modtager er af højeste kvalitet.

Rooibos er ved at blive en populær urt, som ikke kun bruges som te, men også i andre sammenhænge:

  • ofte lavet i eksklusive aromatiserede drikkevarer, ligesom latte, klar-til-drikke ice tea og moderne cocktails.
  • Smagen af ​​rooibos, kogt eller formalet, passer godt med fødevarer. Et rooibos teselskab har endda indgået et samarbejde med sydafrikanske kokke for at producere en kogebog fuld af retter tilsat rooibos – deriblandt rooibos kylling Pot muslinger i rooibos-pernod flødesauce og rooibos & Apple Chutney.
  • De rapporterede ernæringsmæssige og sundhedsmæssige fordele ved rooibos har ført til dens anvendelse som en populær ingrediens (som et ekstrakt, pulver eller tinktur) i sundhedsorienterede og anti-aging kosmetiske produkter.
  • Den dybe ravrøde farve du får ud af brygget rooibos, gør den til en naturlig ingrediens i hårfarve, påskeæg eller stof til håndværk.

Hvordan smager rooibos te?

Hvordan smager rooibos te, spørger du måske dig selvom. Smagsprofilen kan være mangeartet. Røget, sød, træagtig, græsagtig, vanilje, blomstret, geranium, honning, urte og karamel er blot en håndfuld af de ord, der kan beskrive smagen af rooibos te.

Læs også -   Din guide til den perfekte kop te

 

Hvordan brygges rooibos?

En god kop rooibos bliver kun bedre, hvis du brygger den ordentlig. Det kan hurtigt blive en hel videnskab, men her er en række generelle tips, der kan hjælpe dig godt på vej:

  • Brug frisk, rent, koldt filtreret vand. Kildevand er oftest bedst.
  • Rooibos er generelt brygget bedst i kogt vand ved en temperatur svarende til en sort te eller urtete, altså omkring 90 til 105 grader.
  • Dæk teen til, mens den brygges. Dette sikrer, at varmen holdes og brygningen sker derfor mere optimalt.
  • Smag på den bryggede rooibos te efter den anbefalede trækketid. Når du har smagt den, efter den har trukket i den anbefalede tid, kan du beslutte, om du vil lade den trække længere tid. Dette vil påvirke smagen og dermed kan du tilpasse den til dine præferencer.
  • Vores gode kvalitet af rooibos kan sagtens bruges flere gange, helt op til 2 – 4 gange.
  • Rooibos er rart i sig selv, men ligesom en traditionel sort te, kan rooibos også sagtens nydes med mælk eller fløde og lidt sødemiddel.
Læs også -   Historien om tyrkisk te - historien, dyrkningen og kulturen

 

Sådan opbevares rooibos bedst

Rooibos, ligesom alle andre teer eller urteteer, skal opbevares ordentligt, så det forbliver så frisk som muligt, så den ikke mister sin smag og bliver kedelig. Når rooibos er forældet, kan det smage svagt, støvet eller muggent – og ingen kan lide en kop te, der smager af mug.

Da rooibos fremstilles på en lignende måde som sort te, holder den sin smag mere stabilt end eksempelvis grøn og hvid te, hvilket betyder, at den teknisk set kan holde sig frisk og drikkelig i op til to år.

For at sikre, at teen beholder sin friskhed, så skal den gemmes i et køligt, mørkt sted væk fra lys, ilt, fugt og duftende madkammerater som kaffe eller krydderier.

 

Indhold i rooibos

Bladene fra rooibos busken, som teen bliver lavet af, har et højt indhold af vitamin c. Da teen ikke er te i traditionel forstand indeholder den ikke koffein.

Den har ligeledes et lavt indhold af tanniner, når du sammenligner med sort og grøn te. Det lave indhold af tannin betyder, at når du brygger teen, får du ikke en følelse af tørhed i munden.

Derudover indeholder rooibos også antioxidanter, herunder flavanoler, man mener har sundhedsfremmende virkninger. Det er dog ikke lykkedes videnskaben at drage endelige konklusioner, derfor bør du ikke bruge rooibos te som behandling, med mindre det er efter aftale med egen praktiserende læge.

Læs også -   Te eller the? Hvad er den korrekte stavemåde?
Efterlad gerne en kommentar

Pin It on Pinterest