Hvad er urtete? Den minimalistiske guide

2 minutter tager artiklen at læse.

af | jul 7, 2019

Urtete er et udtræk af urter, der brygges på samme måde som almindelig te. Urtete består typisk af tørrede blomster, bær, krydderier eller frugter – og i nogle tilfælde rødder og bark. De mest populære er ingefær te, kamillete, hibiscus te og brændenælde te.

Urteteer har eksisteret i mange tusinder af år, fra da vores forfædre eksperimenterede med blandinger af planter, rødder og urter, de så omkring dem. Der er fundet dokumentation om urtete så langt tilbage som til oldtidens Egypten og Kina.

Her beskrives det, hvordan man anvendte urtekoncentrationer til medicinsk brug ved at drikke disse. Den uden tvivl mest berømte urtete har sine rødder i det gamle Egypten.

Den første gang man hører om en urt, der blev nydt, var kamille af Ebers Papyrus og dateres tilbage til 1550 f.Kr. Her brugte man kamille til at ære guderne, balsamere de døde og helbrede de syge.

Denne lette, søde, æbleagtige og blomstrede drik er stadig berygtet for sin beroligende virkning i dagens Danmark. Særligt er serveringen af en varm kop kamillete, når man har haft øm hals eller snottet næse, et populært råd.

urter te toerrede droger, guide, lægedrik, te, tisanes, urte, urter, urtete

Pebermynte har i årtusinder været brugt som en koffeinfri hjemmemedicin, der hjælper fordøjelsen og beroliger maven. Dette kan dateres tilbage til oldtidens grækere. I disse tider blev bordene gnedet med pebermynte for at gøre spisningen mere behagelig.

Men ikke alle urteteer er så behagelige og sundhedsfremmende. Nogle var faktisk decideret dødelige. Filosoffer vil gerne minde os om, at Sokrates, faderen til den moderne tankegang, blev dømt til døden ved at drikke en bryg kaldet malurt. Forskellige kulturer fra alle verdens afkroge har uafhængigt af hinanden eksperimenteret og lært at udnytte urter til at lindre sygdom og lidelser.

Læs også -   Historien om tyrkisk te - historien, dyrkningen og kulturen

Alt fra indianerne i Nordamerika, samere i Lappland og helt ned til stammer i Afrika har alle lavet urtete. Man har også kunne finde et stort udvalg af urter i de europæiske klostres urtehaver. Her har munkene og nonnerne kunne dyrke urterne, der erfaringsmæssigt havde lindrende eller helbredende effekt, med moderlig omsorg.

På trods af de mange historier om urteteens fortræffeligheder, foreligger der ikke videnskab eller forskning, der underbygger disse påstande. Vi ved dog, at mange af disse historier er gået i arv gennem generationer.

I visse tilfælde er der dog urter, der er sluppet igennem nåleøjet og er blevet godkendt som naturmedicin af sundhedsstyrelsen, fx. ingefær.

Hvad er urtete?

Urteteer kaldes også tisanes, der oprinder fra det latinske ord ptisane og fra oldgræsk πτισάνη [ptisánē], der på fransk betyder ‘lægedrik’.

Urteteer kan fremstilles af så godt som alle spiselige ikke giftige drogerDroger er rå eller delvist tilberedte råvarer fra planter (urter). Det er blandt andet derfor urtete har været brugt gennem flere århundrede som medicin og lægemiddel.

Læs også -   Sådan laver du den perfekte chai latte derhjemme

Urtete har gennem historien fået ry for at kunne:

 • afhjælpe fordøjelsesproblemer gennem kamillete
 • være appetitstimulerende gennem merian, timian og rosmarin
 • lette urinvejslidelser ved at drikke brændenælde eller padderok
 • afhjælpe hovedpine ved at drikke te lavet fra pilebark

Urtete indeholder ikke blade fra tebusken Camelia Sinensis og skal derfor ikke forveksles med traditionel te (også kaldet ren te). Denne form for te er derfor, som navnet antyder, baseret udelukkende på urter.

loesse urter te droger, guide, lægedrik, te, tisanes, urte, urter, urtete

Er urtete vanddrivende?

Nogle urter brugt i populære urteteer har ry for at være vanddrivende, fx. brændenælde. Dog er dette ikke en generel egenskab for alle teer i denne kategori, med andre ord er ikke alle urteteer vanddrivende.

Mange mennesker med forhøjet blodtryk sættes på vanddrivende (diuretisk) medicin for at reducere deres blodtryksniveauer.

Urter, der er kendt for at være vanddrivende, kan dog interferere med diuretisk medicin og bør altid diskuteres med en læge før brug. Netop fordi bivirkningerne kan forværre blodtrykket for meget.

Vanddrivende urter kan også anvendes til fx. at stimulere stofskifte og vægttab, du bør dog først og fremmest konsultere din læge for at få rådgivning om, hvorvidt dette vil hjælpe dig.

Generelt opnås langvarige vægttabsmål med sund varieret kost og et træningsprogram.

 

Opbevaring og holdbarhed

Med den korrekte opbevaring kan du øge holdbarheden af dine urteteer. På denne måde bevarer du smagsnuancerne i længere tid, og du undgår derfor de bliver smagsløse.

Læs også -   Begynderguide til hvad er hvid te

Nogle opbevaringstips at overveje, omfatter:

Tjek og notér altid holdbarhedsdatoen, der fremgår af emballagen.

 • Opbevar altid på et køligt, mørkt sted.
 • Hold den væk fra varme, lys, ilt og fugt, og undgå opbevaring i køleskabet.
 • Opbevar i en ugennemsigtig, lufttæt beholder.
 • Lad den ikke dele skab med kaffe og andre stærkt duftende krydderier, da dette kan forringe smagen af blandingen.

Hvordan brygges urtete?

For at brygge den perfekte kop urtete, skal du først og fremmest følge vejledningen på emballagen eller på den specifikke tes produktside. Der kan nemlig sagtens være forskellige ideelle brygningstemperaturer og trækketid.

Men der er dog nogle brygning tips du skal huske på:

 • Brug frisk, ren, koldt filtreret vand. Kildevand kan være at foretrække.
 • Urtete skal typisk brygges i længere tid og i varmere temperaturer end grøn te. Generelt er dette et sted mellem 90 og 100 grader i op til 12 minutter.
 • Hvis du ikke har en elkedel med temperaturstyring, så husk, vand ulmer (simrer) på 85 grader og koger ved 100 grader.
  tildæk den dampende te, mens den brygger, for at holde al varmen inde for optimal bygning
 • Urtete kan stort set drikkes til alt og indeholder fra naturens side ikke koffein. Alt fra ren nydelse, til maden eller som en hyggestund til aftenhyggen.
For mig er te mere end blot en drik. Det er et måde at bevare kulturarv, styrke samhørighed, og en hjørnesten i at opretholde en sund livsstil, samt at give en uovertruffen smagsoplevelse.
KATEGORI: Urtete
UDGIVET: juli 7, 2019

Pin It on Pinterest

Kom på venteliste

No fields found, please go to settings & save/reset fields