Historien om tyrkisk te – historien, dyrkningen og kulturen

2 minutes læsetid.

af | okt 4, 2019

Tyrkiet er et land, der tilbyder god mad, interessant historie og deres egen unikke teoplevelse. Faktisk har Tyrkiet det næststørste temarked i verden.

Siden kineserne opdagede en plante med små blade og en unik smag, har te været en vigtig del af mange landes kulturer.

Den indbydende aroma, beroligende smag og afslappende oplevelse er nogle af grundene til, at mange vælger te som deres yndlingsdrik.

Blandt unge er te blevet den yndlingsdrik i Tyrkiet, der konkurrerer med den ellers meget populære kaffe.

Hvor tyrkisk te stammer fra, hvordan den kom til landet, og hvorfor tyrkerne holder så meget af den forfriskende drik, er en spændende historie.

Mange lande opdagede te i 1800-tallet og det blev en integreret del af deres liv.

Tyrkiet var sent på temarkedet og inden 1930’erne, var det kaffe, der var den foretrukne drik.

Det var Mehmet Izzet, guvernøren i Adama, der startede Tyrkiets kærlighedsaffære med te, da han skrev en pjece omhandlende te i 1878.

Pjecen beskrev alle fordelene ved at drikke te, og opfordrede folk til at bytte deres kaffedrik ud med te.

Efter mange havde læst pjecen, åbnede der flere tehuse i Istanbul, men kaffe dominerede stadig drikkevaremarkedet.

I 1923 blev Det Osmanniske Imperium nedlagt, hvilket gjorde at tyrkerne mistede kontrollen over mokka i Yemen.

Det førte til en katastrofal virkning på importpriserne, og kaffe blev sværere at finde og dyrere at købe.

Ataturk, nationens grundlægger, opfordrede befolkningen til at drikke te i stedet, da det var let tilgængeligt.

Tyrkerne fandt hurtigt ud af, at de havde et land med passende klima til at dyrke te, og de begyndte derfor at producere deres egen. De første teplantager blev dyrket i 1924 i Rize med frø købt fra Georgien.

Read -  Hvad er iste? + 5 sukkerfri og koffeinfri opskrifter på ice tea

I årenes løb blev Tyrkiet gladere for den billigere og sundere drik. Dens popularitet er vokset meget og i dag er det ikke kun en drik, men en del af landets kultur.

I 2004 slog Tyrkiet Storbritannien i det højeste teforbrug i verden og producerede 205.500 ton te.

Billede af teblade

Hvor kommer tyrkisk te fra?

Produktionen af ​​tyrkisk te startede langs Østersøen i Rize, hvor størstedelen af ​​produktionen stammer fra i dag.

Den frugtbare jord og det gode klima gør, at te kan fremstilles i høj kvalitet.

Området har et vådt klima, hvilket er usædvanligt for Tyrkiet.

Andre plantager ligger nær den georgiske grænse og strækker sig hele vejen til Trabzon, Fatsa, Karadere og Arakli.

 

 

Hvilke typer te dyrkes i Tyrkiet?

 

Rize te

Rize te (eller cay) er den mest almindelige te, der findes i Tyrkiet. Det er en sort te.

Produktions- og fremstillingsprocessen sikrer, at der ikke tilsættes nogle kemikalier eller tilsætningsstoffer.

Teen brygges i længere tid end andre te – ofte op til 15 minutter. Teen er blandet med varmt vand og sukker for at gøre smagen sødere.

Rize te er ekstremt bitter. Det anbefales, at man kun drikker små mængder af gangen.

Processen der bruges til at fremstille Rize te er ret interessant, da den adskiller sig fra den normale måde.

Man stabler 2 kedler (çandaylik), og koger noget vand i den nederste kedel.

Read -  Hvad er matcha te og hvordan smager det?

Bagefter anbringes noget af vandet i den øverste kedel sammen med løse teblade, hvilket vil skabe en stærk smag.

Til de som ønsker en mildere smag, kan tilføje mere af vandet fra den nederste kedel. På denne måde fremstilles to typer Rize-te; Koyu og Açik.

Koyu-te er den te, der drikkes fra den øverste kedel og som er stærk i smagen.

Açik er en fortyndet udgave af Koyu. Teen serveres i tulipanformede glas, der viser den unikke farve teen har.

Nogle bruger sukker i teen, men det er usædvanligt at bruge mælk.

 

Oralet

Tyrkiet har også mange urtete, der er populære blandt de indfødte og turister.

Oralet er en blandet frugtte, der kombinerer æbler, citroner, appelsiner og kirsebær.

Teen er ekstremt sød og derfor tilsættes ikke sukker.

Æblete er klart den mest efterspurgte te blandt de frugtteer som Tyrkiet tilbyder.

 

Dogadan

Det mest almindelige mærke inden for urtete er Dogadan.

Teen har en bred vifte af smag herunder hyben, fennikel, salvie og mere.

I Tyrkiet anses urtete som at være en kur mod mange lidelser.

 

Earl Grey

Tyrkiet producerer også Earl Grey te på grund af sin produktion af bergamotappelsiner.

Det er et af de få lande uden for Italien, der dyrker dem.

De bliver produceret på den sydlige kyst af Tyrkiet. Antalya har færre regnfulde dage end resten af ​​Tyrkiet.

Hvilket gør stedet til det perfekte miljø at dyrke frugt af høj kvalitet.

Billede af en bergamotappelsin

Hvad er kulturen omkring te i Tyrkiet?

Tyrkerne har et ordsprog, der symboliserer hvad te betyder for dem; ”Samtaler uden te er som nattehimlen uden en måne”.

Read -  Hvad er grøn te? De 6 vigtigste ting om grøn te alle bør vide

Te drikkes til måltiderne og kan købes ude på gaden. Det tilbydes også ved sociale lejligheder, på arbejdet og når man er på besøg hos andre.

Det er normal skik at lægge teskeen ovenpå eller ved siden af ​​glasset, når man har fået nok te.

I det østlige Tyrkiet er det ikke usædvanligt at lægge en hård sukkerknald, også kendt som Kitlama, under tungen eller inde i kinden. Den opløses langsomt, mens du drikker teen.

Te er så specielt i Tyrkiet, at de har tjenere, hvis specifikke opgave er at servere te.

Tyrkiet er et muslimsk land, så te bruges som en erstatning til alkohol.

Selvom Tyrkiet er et islamisk land, er alkohol tilgængeligt for mennesker over 18 år.

I dag drikker 83% af tyrkerne ikke alkohol, og i stedet vender de sig til te som erstatning. De har også det laveste forbrug af alkohol i Europa.

I 2013 blev det forbudt at reklamere for alkohol i Tyrkiet – dette gælder også på festivaler og til andre festlige begivenheder.

I stedet blev te fremstillet som en erstatning med det formål at opfordre befolkningen til at leve en muslimsk livsstil.

Tyrkisk te serveres med sukker i højt glas

For et land, der opdagede te senere end de fleste andre lande, har Tyrkiet kompenseret for tabt tid.

Det kollapsede Osmanniske Imperium, og de øgede importomkostninger efter første verdenskrig, er sandsynligvis årsagerne til, at nationen har forelsket sig i te.

Det er en central og vigtig del af deres liv. Turister besøger ofte Tyrkiet og vender tilbage til deres eget hjemland som teentusiaster.

For me, tea is more than just a drink. It is a way to preserve cultural heritage, strengthen cohesion, and a cornerstone in maintaining a healthy lifestyle, as well as providing an unparalleled taste experience.
UDGIVET: oktober 4, 2019

Andre læser også

Din guide til den perfekte kop te

Din guide til den perfekte kop te

Den perfekte kop te må siges at være svær at mestre. Der er mange faktorer, der spiller ind. Du skal tage højde for både smag, trækketid, dosering, temperatur, kvalitet og en masse andre variable. Hvordan brygger du den perfekte kop te? Der findes ikke et endegyldigt...

læs mere
Hvordan produceres te fra tebusken?

Hvordan produceres te fra tebusken?

Te laves populært sagt på to forskellige måder, den ortodokse metode (typisk brugt ved løs te) og CTC-metoden (til teposer). Fremstillingen af te er dog ikke en simpel process og kræver eksperise i alle led, og kan variere fra kultur til kultur.

læs mere
Hvad er urtete? Den minimalistiske guide

Hvad er urtete? Den minimalistiske guide

Urteteer har eksisteret i mange tusinder af år, fra da vores forfædre eksperimenterede med blandinger af planter, rødder og urter, de så omkring dem. Der er endda fundet dokumentation i historiske arkiver at man har drukket det helt tilbage i oldtidens egypten og Kina.

læs mere

Pin It on Pinterest

Join the waitlist Get notified on email when it is back in stock.