Begynderguide til hvad er hvid te

michael rurup andersen Camellia Sinensis, fujan, hvid, hvid te, jomfru, te
Udgivet

jul 13, 2019

Hvid te laves af uåbnede knopper og umodne blade fra tebusken ‘Camellia Sinensis’. Man plukker knopperne og bladene, der bliver til hvid te, i det tidlige forår, inden knopperne brister og bladene springer ud.

De uåbnede knopper og de sprøde umodne blade dampes eller ristes på en pande for at stoppe oxideringen, for derefter at ligge til tørre. Tørring sørger for, at det naturlige fugtindhold i teen kan fordampe.

Ved at gennemgå denne fremstillingsprocess, bevarer den hvide te de høje koncentration af catechiner (antioxidanter), der er til stede i friske teblade og knopper. Denne proces sikrer ligeledes, at smag og næringsstoffer bevares bedst muligt.

Det er blandt andet denne milde fremstillingsproces, der bevirker, at hvid te bliver betragtet som en af de mest delikate og friske tetyper.

En gammel kinesisk legende beretter, at den hvide te blev høstet af jomfruer i hvide klæder med små fine guldsakse i det tidligste morgengry på nogle ganske få udvalgte forårsdage.

Ifølge denne legende skulle den kinesiske kejser have ansat jomfruer iført bløde silkeagtige handsker til at skære tebladene med guldsaks, for herefter at opsamle dem i en gylden skål.

Bladene blev herefter, ved hjælp af den guddommelige vind, tørret naturligt indtil de var klar til at opbevares og laves til hvid te.

Den færdige te var en drink kun egnet til kejseren og hans hof og blev – selv dengang – betragtet som særlig gavnlig for helbredet.

Denne eventyrlige fortælling beretter om, at hvid te er blandt noget af det mest eksklusive og kostbare i teens univers. Den er endda blevet beskrevet som “det hvide guld”.

Hvide teer fra Kina kaldes ofte for Silver Needle, fordi de små hvide dun på bladknopperne ligner sølvnåle. Kun teer fra Kina må hedde Silver Needle – alle andre steder fra skal den hedde Silver Tips.

I 700-tallets Kina blomstrede tekulturen og eksporten var stigende til nabolandene. Dette resulterede i, at der blev indført en skik, hvor borgerne årligt skulle hylde den siddende kejser ved at komme med sjældne og fine teer.

Denne kejserlige tehyldest blev typisk udført med de yngste, nyeste og mest delikate knopper fra de fineste teplanter.

Imperiale tehaver blev udviklet, undertiden i hemmelighed, for at dyrke disse sjældne og fine teer. Digtere (poeter) har senere henvist til disse særlige teer som værende, ”hvide ligesom skyerne, grønne som en drøm, rene som sne, og aromatisk som en orkidé.”.

Disse kejserlige hyldest teer betragtes som de tidligste former for hvid te, men de er ikke den hvide te, vi kender i dag.

Den hvide te, vi kender i dag, blev først kommercielt produceret fra de første te plantesorter opdaget i Kinas Fujian-provinsen i 1700-tallet.

En løsblad version af hvid te blev udviklet fra disse planter, som er kendt for at producere store og smukke teknopper.

Fordi denne slags te er minimalt forarbejdet og meget skrøbelig, netop fordi den er lavet af unge knopper, gjorde det den vanskelig at opbevare og transportere uden at ødelægge den.

Derfor var hvide teer sjældent tilgængelige uden for regioner i Fujian-provinsen.

I dag dyrker mange forskellige lande deres egne versioner af hvid te.

Hvid te laves af uåbnede knopper og umodne blade fra tebusken ‘Camellia Sinensis’. Man plukker knopperne og bladene, der bliver til hvid te, i det tidlige forår, inden knopperne brister og bladene springer ud.

De uåbnede knopper og de sprøde umodne blade dampes, eller ristes på en pande, for at stoppe oxideringen, for derefter at ligge til tørre. Tørring sørger for at det naturlige fugtindhold i teen kan fordampe.

Ved at gennemgå denne fremstillingsprocess, bevarer den hvide te de høje koncentrationer af catechiner (antioxidanter), der er til stede i friske teblade og -knopper. Denne proces sikrer ligeledes at smag og næringsstoffer bevares bedst muligt.

Det er blandt andet denne milde fremstillingsprocess der bevirker, at hvid te bliver betragtet, som en af de mest delikate og friske tetyper.

En gammel kinesisk legende beretter, at den hvide te blev høstet af jomfruer, i hvide klæder, med små fine guldsakse,i det tidligste morgengry, på nogle ganske få udvalgte forårsdage.

Ifølge denne legende skulle den kinesiske kejser, have ansat jomfruer iført bløde silkeagtige handsker, til at skære tebladene med guldsaks, for herefter at opsamle dem i en gylden skål.

Bladene, blev herefter, ved hjælp af den guddommelige vind, tørret naturligt, indtil de var klar til at opbevare og lave til hvid te.

Den færdige te var en drink kun egnet til kejseren og hans hof og blev, selv dengang, betragtet som særlig gavnlig for helbredet.

Denne eventyrlige fortælling beretter om, at hvid te er blandt noget af det mest eksklusive og kostbare i teens univers. Den er endda blevet beskrevet som “Det hvide guld”.

Hvide teer fra Kina kaldes ofte for Silver Needle, på grund af de små hvide dun på bladknopperne kommer næsten at ligne sølvnåle. Kun teer fra Kina, må hedde Silver Needle, alle andre steder fra skal den hedde Silver Tips.

I 700-tallets Kina blomstrede te-kulturen og eksporten var stigende til nabolandene. Dette resulterede i at der blev indført en skik, hvor borgerne årligt skulle hylde den siddende kejser, ved at komme med sjældne og fine teer.

Denne kejserlige te-hyldest blev typisk lavet af de yngste, nyeste og mest delikate knopper fra de fineste teplanter.

Imperiale tehaver blev udviklet, undertiden i hemmelighed, for at dyrke disse sjældne og fine teer. Digtere (poeter) har senere henvist til disse særlige teer som værende, ”hvide ligesom skyerne, grønne som en drøm, rene som sne, og aromatisk som en orkidé.”.

Disse kejserlige hyldest-teer betragtes som de tidligste former for hvid te, men de er ikke den hvide te, vi kender i dag.

Den hvide te, vi kender i dag, blev først kommercielt produceret fra de første te plantesorter opdaget i Kinas Fujian-provinsen i 1700-tallet.

En løsblad version af hvid te blev udviklet fra disse planter, som er kendt for, at producere store og smukke te-knopper.

Fordi denne slags te er minimalt forarbejdet og meget skrøbelig, netop fordi den er lavet af unge knopper, gjorde den vanskelig at opbevare og transportere, uden at ødelægge den.

Derfor var hvide teer sjældent tilgængelige uden for regioner i Fujian-provinsen.

I dag dyrker mange forskellige lande deres egne versioner af hvid.

hvid kjole jomfru te Camellia Sinensis, fujan, hvid, hvid te, jomfru, te

Koffein i hvid te

Indholdet af koffein i hvid te menes generelt at være lavere end fx. grøn eller sort te. Den oprindelige teplante brugt til hvid te, der var hjemmehørende Fujian i Kina, har vist sig at være lavere i koffein end andre teplanter.

I andre sorter af teplanter rundt om i verden, der bliver dyrket og brugt til hvid te, kan indholdet af koffein være højere.

Nogle undersøgelser viser endda, at visse hvide teer kan indeholde lige så meget, eller mere, koffein som grønne eller sort te, afhængigt af hvor de blev dyrket i verdenen, og hvordan de blev fremstillet.

Generel indeholder en typisk hvid te i gennemsnit 27 mg. koffein, men som sagt er der stor forskel fra kop-til-kop (hvilket også gør sig gældende for kaffe).

Undersøgelser peger på, at der kan opstå variationer fra 8 mg. per kop til 91 mg. per kop. Hvorimod koffeinindholdet i kaffe typisk er mellem 29 mg. til 176 mg. per kop. Derfor kan indholdet være mere end dobbelt så stort, når man sammenligner de to drikke.

Koffeinindholdet i te kan derfor variere alt afhængigt af kvalitet, type af te (fx. grøn vs. sort) og brygge tiden. Indholdet er dog stadig nok til, at du vil opleve en opkvikkende effekt på hjernen, når du drikker te.

Da koffeinindholdet er så lavt i te betyder det samtidig, at det er sværere at få for meget. Derfor vil du kun ved meget store mængder te kunne opleve bivirkninger som fx. indre uro og andre bivirkninger.

Der er mange faktorer, der påvirker niveauet af koffein i hvid te, men du kan reducere koffein i dine hvide teer med disse teknikker.

  • Drik løsblad hvid te i stedet for teposer. Teposer har mere koffein end løsblade te (som regel).
  • Drik hvide teer fra Fujian i Kina. Den oprindelige undersøgelse, der viser, at hvid te har naturligt højt indhold af antioxidanter og lav i koffein, blev udført på hvide teer fra dette område.
  • Sats på koffeinfri hvid te. Koffeinfri hvid te er ikke 100% koffeinfri, men de er lavere i koffein end andre grønne teer. Trods rygter om det modsatte, er der ingen videnskabeligt bevist måde at fjerne koffein fra te.
  • Drik færre hvide teer med ‘nye tips’. Teknopper eller “tips” er typisk højere i koffein end ældre mere modne blade. Derfor er teer høstet i foråret (som Bai Hao Fer / Silver Needles hvid te) ofte (men ikke altid) højere i koffein end sene høst teer (som White Peony te).
  • Drik hvide teblandinger. En blandet hvid te, såsom en 50-50 blanding af lyserøde rosenblade og hvid te eller pebermynte og hvid te, indeholder typisk omkring halvdelen af ​​koffein af sit ublandede modstykke.
  • Hold øje med hvide teblandinger lavet med grøn te. Hvid te’s stigning i popularitet har ført til talrige blandede ‘hvide teer’ på markedet, der er faktisk lavet med mere grøn te end hvid te.
  • Bryg hvid te korrekt. Mange mennesker bruger kogende vand til at brygge hvid te eller brygger hvid te i mere end fem minutter. Dette øger niveauet af koffein i din kop. Brug i stedet vand, der er 75 grader eller lavere og bryg i maks fire eller fem minutter.
  • Genanvend dine blade. I stedet for at bruge friske blade til flere kopper te, genanvend de samme blade flere gange. Koffeinniveauet bliver drastisk reduceret efter den første brygning, så du får et meget lavere koffeinindtag ved at forberede din hvide te denne måde.

 

 

Opbevaring og holdbarhed

Selvom hvid te ikke vil blive ”dårlig”, kan det miste sin naturlige smag. Og når teen når denne tilstand, er den ikke rar at drikke, men det er ikke noget, der er sundhedsskadeligt.

Hvid te kræver lignende metoder for opbevaring som sin sarte grønne kusine. Disse lavere oxiderede teer kan forblive friske op til et år, hvis opbevaret korrekt. Nogle opbevaringstips at overveje omfatter:

  • Opbevar altid te på et køligt, mørkt sted.
  • Hold din te væk fra varme, lys, ilt og fugt og gem aldrig te i køleskabet.
  • Te vil holde længere, hvis den opbevares i en uigennemsigtig, lufttæt beholder.
  • Lad ikke te dele skab med kaffe og krydderier, dette kan udvaske smagen i tebladene.
boern kigger i tekande Camellia Sinensis, fujan, hvid, hvid te, jomfru, te

Tips til brygning

Start altid med at kigge efter instruktioner for hvordan din te skal brygges, hos os fremgår de af produktsiden og emballagen. Dette skal du gøre, fordi forskellige hvide teer kan have forskellige ideelle brygningstemperaturer og trækketider.

Her er nogle generelle brygningstips:

 

  1.  Generelt bør hvid te brygges et eller andet sted omkring 75 grader i 3 til 5 minutter, andre er mere sarte og bør kun brygges i 2 til 3 minutter, ved vandtemperaturer på 60 til 75 grader.
  2. Hvid te er lidt mere tilgivende end grøn eller sort te, når det kommer til trækketid. Men du vil stadig gerne undgå at overskride den anbefalede trækketid, da dette kan frigive bitterhed og astringens. Smag din te efter den anbefalede trækketid, og beslut derefter, om du gerne vil have det til at trække lidt længere.
  3. Hvis du ikke har en elkedel med temperaturstyring, så husk, at ved 88 grader simrer vandet og koger ved ca. 100 grader.
  4. Start altid med frisk, ren, koldt filtreret vand, når du brygger te. Kildevand kan være det bedste. Tildæk den dampende te for at holde al varmen inde for optimal bygning.
  5. Alle vores teer kan klare mere end en brygning uden at miste smag på de samme blade. Dog maksimalt 2-3 afhængigt af te.
  6. Hvide te er så delikate og fine, at de nydes bedst uden at tilføje mælk eller sukker.
Læs også -   Historien om tyrkisk te - historien, dyrkningen og kulturen
Efterlad gerne en kommentar

Pin It on Pinterest