Koffein- og sukkerfri opskrift på chai latte

michael rurup andersen
Udgivet

mar 19, 2020

Chai latten, som vi kender den i dag, stammer fra Indien.

En traditionel kop chai te fra Indien består af sort te tilføjet krydderier, mælk og sukker.

Langt størstedelen af alle chai teer, især dem i Indien, er også chai latter, da de altid indeholder mælk.

 Der er dog mange forskellige måder at tilberede en chai latte på.

Krydderiblandingerne kan indeholde helt forskellige krydderier afhængigt af region eller land.

Typen af mælk og valg af sødemiddel kan også variere. Endeligt er det ikke sikkert, at en chai latte er lavet på sort te. Der kan være brugt en anden slags te og sommetider indeholder en chai latte slet ikke te.

Den mest klassiske chai latte må være masala chai fra Indien.

Basen for denne er ofte en stærk sort te, som fx den indiske Assam. Indernes chai latte er ikke så sød som dem vi kender i Vesten.

De bruger derfor en så stærk sort te som Assam. Krydderierne og sødemidlerne må nemlig ikke overdøve smagen af den sorte te.

Den traditionelle masala chais krydderiblanding består primært af ingefær og grøn kardemomme. Denne blanding kaldes karha.

Hertil tilføjes så et sortiment af krydderier, der bl.a. kan bestå af kanel, stjerneanis, fennikel, peberkorn, muskatnød, honning og vanilje.

Det er blot nogle af de krydderier, som en masala chai kan indeholde.

I Indien anvendes der traditionelt vandbøffel mælk i en chai latte. Sødemidlerne kan bestå af hvidt sukker, brun sukker, sirup og honning og hvad man ellers kan bruge for at søde teen.

På landet i Indien vil man også ofte anvende tørret sukkerørssaft. Dette kaldes Jaggery.

Chai latten, som vi kender den i dag, stammer fra Indien.

En traditionel kop chai te fra Indien består af sort te tilføjet krydderier, mælk og sukker.

Langt størstedelen af alle chai teer, især dem i Indien, er også chai latter, da de altid indeholder mælk.

Der er dog mange forskellige måder at tilberede en chai latte på.

Krydderiblandingerne kan indeholde helt forskellige krydderier afhængigt af region eller land.

Typen af mælk og valg af sødemiddel kan også variere. Endeligt er det ikke sikkert, at en chai latte er lavet på sort te. Der kan være brugt en anden slags te og sommetider indeholder en chai latte slet ikke te.

Den mest klassiske chai latte må være masala chai fra Indien.

Basen for denne er ofte en stærk sort te, som fx den indiske Assam. Indernes chai latte er ikke så sød som dem vi kender i Vesten.

De bruger derfor en så stærk sort te som Assam. Krydderierne og sødemidlerne må nemlig ikke overdøve smagen af den sorte te.

Den traditionelle masala chais krydderiblanding består primært af ingefær og grøn kardemomme. Denne blanding kaldes karha.

Hertil tilføjes så et sortiment af krydderier, der bl.a. kan bestå af kanel, stjerneanis, fennikel, peberkorn, muskatnød, honning og vanilje.

Det er blot nogle af de krydderier, som en masala chai kan indeholde.

I Indien anvendes der traditionelt vandbøffel mælk i en chai latte. Sødemidlerne kan bestå af hvidt sukker, brun sukker, sirup og honning og hvad man ellers kan bruge for at søde teen.

På landet i Indien vil man også ofte anvende tørret sukkerørssaft. Dette kaldes Jaggery.

seedling logo tekop på bord

JYYNAs opskrift på chai latte

Hos JYYNA har vi selvfølgelig en chai i vores sortiment.

Vores Ayurveda Chai er en blanding, der består af kanel, peberkorn, ingefær, nelliker og kardemomme frø. Der er altså ikke noget te i den.

Aromaen i denne te er enormt kraftfuld, og den er perfekt til en hjemmelavet chai latte, selvom den ikke har noget sort te i sig.

Dette betyder samtidig også, at vores opskrift på chai latte er koffeinfri, da opskriften selvfølgelig er med vores eget Ayurveda Chai. Den er koffeinfri, da koffein kommer fra te, og det er der ikke noget af i denne opskrift.

Det er heller ikke altid nødvendigt at bruge sødemiddel i vores opskrift. Den smager skønt, selv uden sukker.

Det betyder, at vores opskrift på en hjemmelavet chai er sukkerfri og samtidig ikke indeholder særlig mange kalorier. 

Hvorvidt en chai latte er sund, afhænger af hvad du putter i den. Vores er ikke mere usund end et glas mælk.

Fremgangsmåde

Fremgangsmetoden til at brygge den perfekte hjemmelavede chai latte med vores Ayurveda Chai kommer her.

Du skal først og fremmest bruge en lille gryde. Tilføj 1 eller 1½ teskefuld af din Ayurveda Chai til gryden samt en dl vand. Det koges op under omrøring.

Her kan du vælge at tilføje egne ingredienser for at ændre lidt på smagen. Du kan bl.a. tilføje sort te, hvis du ønsker en traditionel og koffeinholdig chai latte.

Mange vælger også at bruge frisk ingefær i deres chai latte.

Herefter tilføjes 2½ dl mælk til blandingen, som yderligere varmes op under omrøring.

Endelig hældes blandingen op i et glas gennem en sigte. Herfra kan du tilføje sødemiddel efter eget valg, hvis dette anses som nødvendigt.

Både honning og rørsukker er super lækkert.

Chai latten kan yderligere toppes med mælkeskum for at give den lidt ekstra.

Så skulle du gerne have en kop chai latte. Hvis du udelader den sorte te og sødemidlet, er den både koffein- og sukkerfri samt lav på kalorier.

Efterlad gerne en kommentar

Pin It on Pinterest