Hvad er iste? + 5 sukkerfri og koffeinfri opskrifter på ice tea

4 minutter tager artiklen at læse.

af | jul 10, 2019

På en varm sommerdag kan en iskold iste være fantastisk, er det ikke rigtigt?

Hvis du er lidt ligesom mig og prøver at skære lidt ned for sukkeren (bare en smule, ikke noget fanatisk) og forsøger at undgå alt for meget koffein, så læs videre.

Jeg har 5 fantastiske, simple og smagsfulde opskrifter på iste uden koffein, uden gluten, uden allergerner og helt økologiske.

Ser du, iste kan være et fortræffeligt alternativ til både saftevand, sodavand og andre sukkerholdige drikke.

En smagsfuld iste behøver nemlig ikke være fyldt med sukker. Den behøver kun de rigtige naturlige ingredienser.

Derfor vil jeg gerne invitere dig til at prøve disse 5 simple fremragende (skal jeg selv sige det) opskrifter på ice tea, men først et dyk ned i historien bag denne eventyrlige drik.

Hvad er ice tea? – Historien bag

Iste (også kendt som ice tea) er en kold eller nedkølet variation af te. Denne er traditionelt serveret i et glas med isterninger og er en favorit blandt mange tedrikkere.

Den franske botanisk, Andre Michaux (1746-1802), der var kendt for bl.a. at importere og eksportere plantearter var manden, der introducerede teplanten til USA.

En planteart, der appellerede særligt til de rige plantageejere i Charleston. I sin samtid var te en meget eksklusiv og dyr handelsvare, der hørte hjemme i det øvre borgerskab. Samtidig den eneste stat i USA til at dyrke og producere te kommercielt.

https://jyyna.dk/wp-content/uploads/2019/07/charleston-south-carolina-usa-300×200.jpg

Isteen siges derfor at have sin oprindelse i South Carolina i USA i slutningen af 1790’erne. Den storstilede produktion fandt dog ikke sted før i 1880’erne, da det blev vedtaget i Kongressen at begynde at subsidiere indsatsen.

Engelske og amerikanske kogebøger fortæller os, at man har serveret iskold te siden 1839.

De første opskrifter man finder er på Tea Punch, hvilket er en iste blandet med alkohol. Denne finder man i “The Kentucky Housewife” skrevet af Lettice Bryan.

Denne lyder som følgende:

Make a pint and a half of very strong tea in the usual manner; strain it, and pour it boiling (hot) on one pound and a quarter of loaf sugar. (That’s 2 1/2 cups white sugar) Add half a pint of rich sweet cream, and then stir in gradually a bottle of claret or of champaign (sic).

You may heat it to the boiling point, and serve it so, or you may send it round entirely cold, in glass cups. – The Kentucky Housewife

Den første opskrift på ikke-alkoholisk iste finder man i bogen “Housekeeping in old Virginia” skrevet af Marion Cabell Tyree i 1879.

I denne bog fremgår den første officielle ikke-alkoholiske opskrift på Sweet Ice Tea. En opskrift, som fortæller, hvordan man bruger grøn te, is, citron og granuleret sukker til at lave en skøn iste.

After scalding the teapot, put into it one quart of boiling water and two teaspoonfuls green tea. If wanted for supper, do this at breakfast.  At dinner time, strain, without stirring, through a tea strainer into a pitcher.

Let it stand till tea time and pour into decanters, leaving the sediment in the bottom of the pitcher. Fill the goblets with ice, put two teaspoonfuls granulated sugar in each, and pour the tea over the ice and sugar. A squeeze of lemon will make this delicious and healthful, as it will correct the astringent tendency. – Citat fra Housekeeping in old Virginia

Det var først senere, at man – i kogebøger – oplever, at opskriften indeholder sort te, her blandt andet i “Mrs. Lincoln’s Boston Cook Book: What to Do and What Not to Do” skrevet af Mary J. Lincoln i 1884 og i “Boston Cooking School” skrevet af Fannie Merrit Farmer 1896.

Ice Tea or Russian Tea – Make the tea by the first receipt, strain it from the grounds, and keep it cool. When ready to serve, put two cubes of block sugar in a glass, half fill with broken ice, add a slice of lemon, and fill the glass with cold tea. – Citat fra Mrs. Lincoln’s Boston Cook Book: What to Do and What Not to Do

Historien om denne fantastiske drik har mange variationer. Af nogle historiskekilder tilegnes opfindelsen af denne til en mand ved navn Richard Belchynden, som mere eller mindre tilfældigt lancherede den på verdensmessen i Chicago i 1904.

Læs også -   Historien om hvad Ceylon te og te fra Sri Lanka har til fælles

Vi ved dog fra førnævnte kilder, at opfindelsen havde eksisteret længe før og kan ikke tilegnes denne mand.

Iste er kommet langt siden 1800-tallet og blevet en mainstream drik, der drikkes af alle samfundslag. Så uanset om du til dagligt går rundt i udsmykkede victorianske designkjoler, om du er mere til jeans, hørbukser eller din fødselsdragt, så findes der en iste, der passer til din smag.

Tillad mig at dele 6 opskrifter på vores yndlings-isteer – for iste er langt mere end blot is, te, sukker og et stykke citron (eller mynte).

Opskrift #1 – Den sikre

Asfrid milj%C3%B82 frugt, frugt te, historie, ice tea, iste, koffein, opskrift

I alt beskedenhed lad mig introducere den sikre opskrift på en fortryllende iste.

Eller det synes jeg ihvertfald, jeg er nemlig ret vild med den særligt grundet dens naturlige søde smag, der også gør den til en favorit hos langt de de fleste – store som små.

Denne iste er lavet på vores frugt te ved navn Asfrid. Asfrid er en økologisk frugt te med en harmonisk og forfriskende blanding af smage fra karakteristiske frugter som æble, blåbær, hibiscus og hindbær.

Læs også -   Hvad er grøn te? De 6 vigtigste ting om grøn te alle bør vide

Når du brygger den, vil du opleve dens lambrusco lyserøde farve, der virkelig leder tankerne hen på sommer. Helt fortryllende.

Sådan gør du:

 • Fyld en gryde med vand
 • Opvarm vandet til det er 90 grader varmt
 • Tilsæt 1½ teskefuld af Asfrid per 150 ml vand
 • Lad den brygge i minimum 10 min. ved 90 grader
 • Nedkøl i køleskab
 • Server den med isterninger

Denne iste indeholder ikke koffein.

 

Opskrift #2 – Den utraditionelle

rooibos te orange frugt, frugt te, historie, ice tea, iste, koffein, opskrift

Den utraditionelle opskrift består af vores egen Rooibos Orange. Det er en økologisk blanding af rooibos og økologisk appelsinskal.

Den har en sød og røget vaniljesmag med et strejf af orange.

Når du brygger den, vil den blive en dyb varm rødlig farve.

Udover at blive til en fortrinlig iste, så går den også godt til madlavning, og nogle anbefaler endda også at benytte den til et beroligende karbad, når man skal sætte selvforkælelsen på max.

Sådan gør du:

 • Fyld en gryde med vand
 • Opvarm vandet til det er 90 grader varmt
 • Tilsæt 1 teskefuld af Rooibos Orange per 150 ml vand
 • Lad den brygge i minimum 10 min. ved 90 grader
 • Nedkøl i køleskab
 • Server den med isterninger

Denne iste indeholder ikke koffein.

Køb Rooibos Orange her

Opskrift #3 – Favoritten

frida frugt te frugt, frugt te, historie, ice tea, iste, koffein, opskrift

Jeg må indrømme, at selvom jeg tidligere introducerede dig til den sikre ice tea, så er det ikke altid man forelsker sig i det sikre.

Og hos JYYNA har vi heldigvis lidt til enhver smag, og Frida er klart min favorit.

Det er ikke en iste, der nødvendigvis er for alle (modsat den perfekte), den har nemlig nogle sure/bitre noter i starten og runder af med en sød fløjsblød eftersmag.

Hvis jeg skulle beskrive de barndomsminder, der kommer frem, når jeg drikker den, så ryger den i samme smagskategori som et glas Ribena (du ved den gode gamle med solbær).

Dette kommer også til udtryk i dens knaldrøde bryg.

Selve teblandingen hører til under frugt te og Frida indeholder derfor økologisk æble, økologisk hypenskal og økologisk hibiscus.

Sådan gør du:

 • Fyld en gryde med vand
 • Opvarm vandet til det er 90 grader varmt
 • Tilsæt 1½ teskefuld af Frida per 150 ml vand
 • Lad den brygge i minimum 10 min. ved 90 grader
 • Nedkøl i køleskab
 • Server den med isterninger

Denne iste indeholder ikke koffein.

Køb Frida her

Opskrift #4 – Den betagende

estrid jyyna frugt te frugt, frugt te, historie, ice tea, iste, koffein, opskrift

Denne opskrift er på en absolut betagende ice tea. Denne te er en økologisk kombination af smage fra æble, jordbær og hindbær.

Den er ikke alene enestående i sin smag, men også i sin duft og udseende. Brygget bliver en betagende pink farve, der gør den indbydende og attraktiv.

Estrids sammensætning af smage gør, at den både er velegnet både til børn og voksne – og kan derfor være et oplagt valg, hvis der skal laves en kande iste til hele familien.

Læs også -   Hvordan produceres te fra tebusken?

Sådan gør du:

 • Fyld en gryde med vand
 • Opvarm vandet til det er 90 grader varmt
 • Tilsæt 1½ teskefuld af Estrid per 150 ml vand
 • Lad den brygge i minimum 10 min. ved 90 grader
 • Nedkøl i køleskab
 • Server den med isterninger

Denne iste indeholder ikke koffein.

Køb Estrid her

Opskrift #5 – Den sødeste

aase frugt te frugt, frugt te, historie, ice tea, iste, koffein, opskrift

Denne opskrift bygger på vores helt egen Aase. Denne blanding er en økologisk frugt te, som indeholder æble, citronskal, fersken, lyserøde rosenblade, morgenfrueblomster* og naturlig aroma.

Det er en økologisk frugt te med en dejlig sød smag, der bedst kan beskrives som en blanding af ananas, fersken og lemon.

Når du brygger den, vil den give dig et fareløst gylden bryg.

Sådan gør du:

 • Fyld en gryde med vand
 • Opvarm vandet til det er 90 grader varmt
 • Tilsæt 1½ teskefuld af Aase per 150 ml vand
 • Lad den brygge i minimum 10 min. ved 90 grader
 • Nedkøl i køleskab
 • Server den med isterninger

Denne iste indeholder ikke koffein

Køb Aase her

familie koekken pige kvinde frugt, frugt te, historie, ice tea, iste, koffein, opskrift

Eksperimentér når du brygger iste

Iste kan formes og eksperimenteres med som du har lyst til, hvilket betyder, at du sagtens kan prøve forskellige andre muligheder af, relativt til ovenstående opskrifter.

Du kan derfor blandt andet prøve:

 • At lade den brygge i længere tid
 • At koldbrygge den i en beholder i køleskabet – fx. ved at lade den stå natten over
 • At give den en tur i sodastreamen (så har du også lige pludselig et godt alternativ til sodavand eller danskvand)
 • At give den en lille knivspids citron eller lime, hvilket kan være et befriende frisk pust

Husk at være varsom med at tilsætte sukker. Der skal nemlig ikke meget til før du får lavet det til en decideret sukkerdrik og derfor mister den sin sunde profil.

Holbarhed på iste

Når du brygger iste efter ovenstående opskrifter, så kan den sagtens holde 1 – 3 dage i køleskab.

Det vigtigste er, at du hele tiden vurderer friskheden ved at benytte din lugtesans og øjne. Begynder den at lugte dårlig eller kan du se, der udvikler sig mug, så er det på tide at smide den ud.

Når du laver iste med naturlige økologiske blandinger, som dem jeg har fremhævet i opskrifterne, så undgår du også alle de kunstige tilsætningsstoffer og konserveringsmidler, der oftest er i den iste, du køber i forretningen.

Det er derfor vigtigt, at du ikke sammenligner holdbarheden med dem du køber og ovenstående opskrifter.

Der er tale om et hjemmelavet produkt (når du følger opskrifterne) og et industrielt fabrikeret produkt, når du køber det i butikker.

Er du stadig i tvivl, så læs fødevarestyrelsen guide for holdbarhed her.

For mig er te mere end blot en drik. Det er et måde at bevare kulturarv, styrke samhørighed, og en hjørnesten i at opretholde en sund livsstil, samt at give en uovertruffen smagsoplevelse.
UDGIVET: juli 10, 2019

Pin It on Pinterest

Kom på venteliste

No fields found, please go to settings & save/reset fields