Hvad er kold te? 2 opskrifter på suveræn koldbrygget te

michael rurup andersen
Udgivet

mar 2, 2020

Koldbrygning er en alternativ måde at brygge kold te på.

Tebladene kommer aldrig i kontakt med varmt vand eller høje temperaturer, hvilket sikrer, at din te ikke bliver bitter.

Koldbrygning er en uhyre simpel proces, som dog er ret tidskrævende.

Slutproduktet er så lækkert, at det er tålmodigheden værd.           

Det er nok ikke alle tedrikkere, der har kendskab til teknikken at koldbrygge, men det burde de.

Koldbrygning er en simpel metode til at lave smagsstærk te, som hverken kræver varmt vand eller særlig meget arbejde.

Kold te er ikke noget nyt i teverdenen. Iste eller ice tea er særdeles populært blandt tedrikkere. Men en hjemmelavet iste er oftest lavet på almindelig te, der er blevet kogt.

Her adskiller koldbrygning sig. Det er en metode at brygge kold te på, som ikke kræver varmt vand.

Den er ideel at servere til mennesker, som normalt synes, at te kan være bittert.

Der er forskellige måder at koldbrygge på og endnu flere måder at forbedre sin kolde te på. Bare rolig, vi giver dig et overblik over alt, som har en tilknytning til den perfekte koldbryggede te.

Metoden menes at oprinde fra Japan. De mente, at det var en blidere måde at trække smag ud af teen på.

I dag koldbrygges der overalt i verden, men metoden er fortsat stor i Japan.

Koldbrygning er en alternativ måde at brygge kold te på.

Tebladene kommer aldrig i kontakt med varmt vand eller høje temperaturer, hvilket sikrer, at din te ikke bliver bitter.

Koldbrygning er en uhyre simpel proces, som dog er ret tidskrævende.

Slutproduktet er så lækkert, at det er tålmodigheden værd.           

Det er nok ikke alle tedrikkere, der har kendskab til teknikken at koldbrygge, men det burde de.

Koldbrygning er en simpel metode til at lave smagsstærk te, som hverken kræver varmt vand eller særlig meget arbejde.

Kold te er ikke noget nyt i teverdenen. Iste eller ice tea er særdeles populært blandt tedrikkere. Men en hjemmelavet iste er oftest lavet på almindelig te, der er blevet kogt.

Her adskiller koldbrygning sig. Det er en metode at brygge kold te på, som ikke kræver varmt vand.

Den er ideel at servere til mennesker, som normalt synes, at te kan være bittert.

Der er forskellige måder at koldbrygge på og endnu flere måder at forbedre sin kolde te på. Bare rolig, vi giver dig et overblik over alt, som har en tilknytning til den perfekte koldbryggede te.

Metoden menes at oprinde fra Japan. De mente, at det var en blidere måde at trække smag ud af teen på.

I dag koldbrygges der overalt i verden, men metoden er fortsat stor i Japan.

seedling logo tekop på bord

Hvordan koldbrygger jeg?

Du skal egentlig kun bruge noget te, vand og en koldbrygger for at lave koldbrygget te.

Din koldbrygger kan sagtens bare være en kande eller en karaffel, men det er også muligt at købe en dedikeret koldbrygger.

Du kan både anvende løsvægt te og tebreve, men du får klart den bedste smag, hvis du bruger løsvægt te.

Hvis du bruger en af vores teer hos JYYNA, kan du endda genanvende den samme te og lave flere kander kold te.

Processen med at lave koldbrygget te er meget simpel. Vi anbefaler, at du bruger omtrent 1-1½ teske te for hver 250 ml te du ønsker at koldbrygge.

Det afhænger af, hvor intens du ønsker, at smagen i teen skal være.

Det er en fordel, hvis din koldbrygger eller kande har et filter, som du kan placere din te i. Det er dog ikke et krav, men gør blot processen mere praktisk.

Ellers skal du blot filtrere teen, når den er færdig med at brygge.

Du placerer den udvalgte mængde te i filteret og hælder blot koldt vand over teen.

Nu skal teen til at trække og brygge i flere timer, og det er vigtigt at væbne sig med tålmodighed.

Teen skal trække i vandet i minimum 6 timer, men kan også trække i op til 24 timer. Det afhænger både af teen og den ønskede smag.

Sort te, urtete og frugtte bør trække længere end f.eks. en grøn eller hvid te.

Sort te, urtete og frugtte har længere trækketider traditionelt og derfor også ved koldbrygning. Grøn og hvid te er en smule mere sarte og trækker i kortere tid.

Holdbarheden på din koldbryggede te er op til 5 dage, hvis du tager dine forholdsregler.

En tætlukket beholder i et køleskab sikrer en længere holdbarhed. Hvis du ser skyggen af mug på teen, smides den blot ud.

ok compost og seeling logo

Hvorfor bør jeg koldbrygge?

Der er mange fordele ved at lave koldbrygget te. Først og fremmest er smagen ganske skøn.

Udeladelsen af kogende vand betyder, at teen vil være mindre bitter og indeholde mindre koffein. Det er det varme vand, der trækker bitterhed og koffein ud af teen normalt. Dette gør den kolde te så populær.

Samtidig vil den lavere vandtemperatur betyde, at man skåner tebladene og ikke risikerer at svide dem.

Det er en meget nem proces, som ikke engang kræver en elkedel. Det er en alternativ måde at lave te på, og du kan smage te på en helt ny måde.

Metoden passer perfekt med de teer, som du finder her hos JYYNA. Det er nemlig ideelt at bruge vores løsvægt te af høj kvalitet.

Du vil kunne brygge kold te på den samme te flere gange.

Der er rig mulighed for at forbedre smagen. Du kan tilføje mange ting til din koldbryggede te. Nogle enkelte forslag er fx lime, citron, bær, appelsin, agurk og mynte.

Du bør koldbrygge, hvis du ønsker at prøve en ny måde at smage te på. Denne kolde te er helt speciel.

ung kvinde holder majs

2 opskrifter på koldbrygget te

Vi har prøvet os frem med vores teer og fundet to rigtig skønne opskrifter på kold te.

Opskrift 1 – Classic Earl Grey

Den første opskrift er med vores Classic Earl Grey. Slutproduktet er en afkølet sort te, der giver en intens og dyb smag af den klassiske te.

Hvis du ønsker en koldbryg med saft og kraft, bør du prøve denne opskrift.

Classic Earl Grey
Antal teskefulde: 7,5
Liter vand: 1,25
Bryggetid: 10-24 timer

Trækketiden afhænger af, hvor intens og dyb du ønsker at smagen skal være.

Du kan efterfølgende tilføje enten citron, lime eller appelsin, hvis du ønsker at give den et frisk pust.

Opskrift 2 – Asfrid

Den anden opskrift er med vores frugtte Asfrid. Den er en klar vinder hos alle aldersgrupper. Denne koldbryg tilbyder en sød og afrundet smag af frugt og citrus.

Den er utrolig velsmagende og lækker. Der er ingen bitterhed, og den er nærmest rund i smagen.

Den slår de fleste klassiske isteer, selvom den er uden både sukker og sødemiddel.

Asfrid
Antal teskefulde: 7,5
Liter vand: 1,25
Bryggetid: 10-24 timer

Selvom smagen er ganske dejlig, kan den stadig piftes op på forskellige måder. Du kan tilføje bær efter eget valg, hvis du ønsker at tage smagen i en bestemt retning.

Vi har prøvet med jordbær, og det gør den kun bedre.

En lille genistreg med din Asfrid koldbryg er at putte den i en sodastream. Det bliver til den mest velsmagende frugtsodavand, som er økologisk og uden sukker.

chun mee grøn te

Opsummering

Koldbrygning er en gave til teelskeren. Det giver en fantastisk kold te, og så er det endda let.

Du kan prøve dig frem med alle dine teer, så længe du bruger vores fremgangsmetode.

Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke koldbryggede teer, man kan lave.

Vi er vilde med metoden og især vores koldbryggede Asfrid. Kold te skal prøves før eller siden.

Efterlad gerne en kommentar

Pin It on Pinterest