Hvad er chai te og er det sundt?

michael rurup andersen chai, chai te, guide, historie, hvad er, hvordan fremstilles, koffein, krydderier, mælk, sort te, sødemiddel, te
Udgivet

jul 9, 2019

Chai te er traditionelt sort te blandet med krydderier, mælk og sukker. Denne type te stammer fra Indien og kaldes også Masala chai. Chai er et ord for te på talrige sprog, men siges at stamme fra Mandarin, hvor det hedder Chá (茶).

Der er mange forskellige typer chai te, og nogle er endda koffeinfrie, men traditionel chai te har sort te som den grundlæggende ingrediens – derfor vil de indeholde koffein i større eller mindre grad.

Chai bruges som navn på te på både kinesisk, koreansk og indisk og er faktisk et hindi-ord for “te”, som blev afledt af “chá”, der tilhører den kinesiske sprogstamme mandarin og betyder “te”.

I dette tilfælde betyder hindi-termen chai en blanding af krydderier, der brygges til en telignende drikkevare. Opskrifter til chai varierer på tværs af kontinenter, kulturer, byer og familier.

De traditionelle ingredienser i en krydret chai-blanding omfatter normalt sort te blandet med stærke krydderier som fx. kanel, kardemomme, nelliker, ingefær og sorte peberkorn. Den krydrede teblanding brygges typisk stærk og tilføjes mælk og sødes med enten sukker eller honning.

Den mælkefulde søde te vi bestiller i dag af kaffe-baristaen i den lokale cafe har meget lidt til fælles med den oprindelige indiske chai.

Legenden fortæller os, at oprindelsen af ​​chai går tilbage mere end 5.000 år, da en konge, i det der nu er Indien, bestilte en helbredende krydret drikkevare, der skulle benyttes til brug i Ayurveda – en alternativ behandlingsform inden for hinduismen, hvor krydderurter og krydderier anvendes til helbredelse.

Varmen fra ingefær og sort peber antog man stimulerer fordøjelsen. De antiseptiske egenskaber i kløveren blev antaget, at det hjalp med at lindre smerte, mens kardemomme blev brugt som en opkvikker. Kanel mentes at understøtte cirkulationen og den respiratoriske funktion og stjerneanis var kendt for at opfriske indånding.

Da helbredelsesdrikken spredte sig til alle egne i Indien, blev der brugt en bred vifte af krydderier til at forberede drikken afhængigt af region eller endda det område, hvor drikken blev fremstillet.

Tro det eller ej, originale versioner af “masala chai” eller “krydret te” indeholdte ingen sort te eller teblade generelt. Mælk og sukker var også senere tilføjelser til den berømte drink.

Tilsætningen af ​​sorte teblade, mælk og sukker blev først populært tusinder af år senere (i midten af ​​1800’erne), da Camellia Sinensis (tebusken) af assamica-sorten blev opdaget i Indien og dyrket af briterne, der styrede kontinentet på det tidspunkt og havde et umætteligt ønske om stærk sort te med mælk og sukker.

Chai te er traditionelt sort te blandet med krydderier, mælk og sukker. Denne type te stammer fra Indien og kaldes også Masala chai. Chai er, et ord for te på talrige sprog, men siges at stamme fra Mandarin, hvor det hedder Chá (茶).

Der er mange forskellige typer chai te, og nogle er endda koffeinfrie, men traditionelt chai te har sort te som den grundlæggende ingrediens, derfor vil de indeholde koffein i større eller mindre grad.

Chai bruges som navn på te på både kinesisk, koreansk og indisk og er faktisk et hindi-ord for “te”, som blev afledt af “chá”, der tilhører den kinesiske sprogstamme mandarin og betyder “te”.

I dette tilfælde betyder Hindi-termen chai en blanding af krydderier, der brygges til en telignende drikkevare. Opskrifter til chai varierer på tværs af kontinenter, kulturer, byer og familier.

De traditionelle ingredienser i en krydret Chai-blanding omfatter normalt sort te blandet med stærke krydderier, som fx. kanel, kardemomme, nelliker, ingefær og sorte peberkorn. Den krydrede teblanding brygges typisk stærk og tilføjes mælk og sødes med enten sukker eller honning.

Den mælkefulde søde te vi bestiller i dag, af kaffe-baristaen i den lokale cafe, har meget lidt til fælles med den oprindelige indiske chai.

Legenden fortæller os, at oprindelsen af ​​chai går tilbage mere end 5.000 år, da en konge, i det der nu Indien, bestilte en helbredende krydret drikkevare, der skulle benyttes til brug i Ayurveda, en alternativ behandlingsform indenfor hinduismen, hvor krydderurter og krydderier anvendes til helbredelse.

Varmen fra ingefær og sort peber antog man at de stimulerer fordøjelsen, de antiseptiske egenskaber i kløveren blev antaget at hjælpe med at lindre smerte; Kardemomme blev brugt som en opkvikker; Kanel mentes at understøtte cirkulationen og den respiratoriske funktion; Og stjerneanis var kendt for at opfriske indånding.

Da helbredelsesdrikken spredte sig til alle egne i Indien, blev der brugt en bred vifte af krydderier til at forberede drikken afhængigt af region eller endda det område, hvor drikken blev fremstillet.

Tro det eller ej, originale versioner af “masala chai” eller “krydret te” indeholdt ingen sort te eller te-blade generelt. Mælk og sukker var også senere tilføjelser til den berømte drink.

Tilsætningen af ​​sorte teblade, mælk og sukker blev først populært tusinder af år senere (i midten af ​​1800’erne), da Camellia sinensis (te-busken) af assamica-sorten blev opdaget i Indien og dyrket af briterne, der styrede kontinent på det tidspunkt og havde et umætteligt ønske om stærk sort te med mælk og sukker.

 

​Hvordan laver man chai?

Hvordan man laver chai kan variere fra by til by og familie til familie, og der er ingen specifik opskrift, der definerer chai. Der er derfor ikke nogle generelle metoder til at lave denne form for te, men drikken består typisk af disse ingredienser:

Sort te: Assam og Darjeeling sorte teer indfødt til Indien er de mest populære at bruge som en ‘base’ i teen, men du vil også kunne finde chai lavet med forskellige former for grøn te eller den sydafrikanske urt rooibos.

Du kan også finde helt rene urteblandinger fremstillet kun af krydderier og uden teblade.

Sødemiddel: Hvidt sukker, brunt sukker og honning er typiske ingredienser til at gøre chai sødere, men andre sukkerarter som demerara, turbinado eller kokosnød kan også anvendes.

Jaggery, et uraffineret rørsukker, er et populært sødemiddel, der anvendes i dele af Indien.

Mælk: Indisk chai fremstilles ofte med bøffelmælk. Den mere vestlige version, som du og jeg er vant til, er typisk lavet med komælk eller mejeriprodukter såsom soja, mandel, ris og kokosmælk.

Yak eller gedemælk bruges også andre steder rundt om i verdenen. Nogle opskrifter vil anbefale dig at tilføje vand til en stærk chai for derefter at fortynde den med mælk.

Andre vil anbefale dig, at du simrer chaikrydderierne i en blanding af vand og mælk eller kun i mælk.

Krydderier: Krydderierne, eller “masala”, der anvendes i chai, varierer efter region, klima og kulturelle præferencer. Traditionelt var kardemomme, ingefær, nelliker, kanel og sorte peberkorn dominerende chaikrydderier og alle tilgængelige i Indien.

Vanilje, muskatnød, majs, stjerneanis eller fennikel kan også ses i nogle traditionelle opskrifter. I takt med at chai blev en del af den vestlige kultur, kom laurbærblad, kakao og saffron til og blev populære tilsætninger.

Koriander og spidskommen kan også dukke op i nogle opskrifter.

Læs også -   Te eller the? Hvad er den korrekte stavemåde?

 

Mange forskellige smagsvariationer

Den enorme variation af opskrifter på chai betyder, at drikkevaren kan påtage sig mange forskellige smagsretninger afhængigt af hvilke ingredienser, der anvendes.

Chai, hvor der anvendes meget ingefær og sorte peberkorn, kan efterlade en ildebrænd i munden.

Andre, der indeholder mere vanille, kanel eller muskatnød, kan efterlade en sødere note. Dem med saffron eller kakao kan medføre ‘jordet’ bitterhed. Og dem, der bruger fennikel eller spidskommen, kan have en mere sur note.

 

Koffeinindhold i chai

Der er koffein i te, og da basen for en god chai te indeholder teblade (uanset om det er hvid, grøn eller sort), vil den indeholde koffein. En ren kop te indeholder typisk i gennemsnit 27 mg. koffein, dog kan der være stor forskel fra kop-til-kop.

Undersøgelser peger på, at der kan opstå variationer fra 8 mg. per kop til 91 mg. per kop. Hvorimod koffeinindholdet i kaffe typisk er mellem 29 mg. til 176 mg. per kop. Derfor kan indholdet være mere end dobbelt så stort, når man sammenligner de to drikke.

Koffeinindholdet i te kan derfor variere alt afhængigt af kvalitet, type af te (fx. grøn vs. sort) og brygge tiden. Indholdet er dog stadig nok til, at du vil opleve en opkvikkende effekt på hjernen, når du drikker te.

Da koffeinindholdet er så lavt i te, betyder det samtidig, at det er sværere at få for meget. Derfor vil du kun ved meget store mængder te kunne opleve bivirkninger som fx. indre uro og andre bivirkninger.

Læs også -   Den spændende historie om te fra Indien

chai te latte chai, chai te, guide, historie, hvad er, hvordan fremstilles, koffein, krydderier, mælk, sort te, sødemiddel, te

Klassisk opskrift på chai

Chai blandinger kan indeholde forskellige tebaser og forskellige te kan have varierende ideelle brygningstemperaturer. Disse fremgår af den guide, der er tilknyttet hver enkelt te hos JYYNA. Denne guide finder du på den specifikke tees produktside.

Generelt kan Chai brygges i vand, eller en blanding af vand og mælk, eller i mælk alene. Hvad du vælger, afhænger af dine præferencer, har du ingen endnu, så prøv dig frem. Uanset hvilken variant du vælger, bør du undgå at koge mælken. Den bør derfor aldrig nå et kogepunkt, men opvarmes til 80-90 grader.

En klassisk metode til at brygge chai på er:

Bryg din chaiblanding i en fjerdedel til en halv del kogt vand i op til 5 minutter. Hvor store disse dele skal være afhænger af potion og ingredienser.

Til chai med sorte eller grønne teblade kog i op til 5 minutter (eller op til 12 minutter, hvis det er ren urte chai).

I mellemtiden varmer du den ønskede mængde mælk til ca. 90 grader, det må ikke koge.

Rør den varme mælk og dit foretrukne sødemiddel (fx. sukker eller honing) i den vandfyldte chaiblanding.

Si blandingen, og den er klar til at blive nydt.

Hvis din chai indeholder sort te, kan den brygges lidt længere og i lidt varmere vandtemperaturer, end hvis den kun indeholder grøn te. Generelt er dette et sted mellem 80 og 90 grader i 3 til 5 minutter.

Hvis din chai har en grøn te som base, bør den være brygget ved en lavere temperatur – et sted omkring 70 til 80 grader i 3 til 5 minutter.

Ligesom med sort te eller grøn te, vil du helst undgå at overskride brygningstiden for en chaiblanding, der indeholder te – ellers kan det frigive noget bitterhed fra tebladene.

Smag din chai efter den anbefalede kogetid og afgør derefter, om du vil have det til at brygge lidt længere.

Læs også -   Historien om hvad Ceylon te og te fra Sri Lanka har til fælles

 

Opbevaring og holdbarhed

Chai teblandinger kan forblive friske i op til et år, hvis du følger disse tips:

  • Gem altid på et køligt, mørkt sted.
  • Hold den væk fra varme, lys, ilt og fugt og opbevar aldrig i køleskabet.
  • Chai vil holde længere, hvis den opbevares i en uigennemtrængelig lufttæt beholder.
  • Lad ikke te dele skab med varer som kaffe og krydderier, der kan udlede deres smag i tebladene.
Efterlad gerne en kommentar

Pin It on Pinterest