Darjeeling te – Alt om den betagende champagne te fra Darjeeling

michael rurup andersen assam, assam te, chai te, darjeeling, darjeeling te, historie, hvad er, hvordan fremstilles, indien, indisk te
Udgivet

sep 13, 2019

Te er en af de mest populære drikkevarer i verden. Den begyndte sin rejse for tusinder af år siden i det gamle Kina, og i dag er det en vigtig del af mange landes kulturer.

Der er mange typer te, og forskellige lande har deres egne teblandinger.

Indien er en af de største teproducenter i verden. Deres mest berømte te er Darjeeling te – også kendt som “Champagne teen”.

Den interessante historie om, hvordan Darjeeling steg til verdensomspændende berømmelse, er en historie værd at læse.

Vi kender alle den berømte historie om den kinesiske kejser, der opdagede teen. Et blad faldt ned i hans kop med kogende vand, og efter at have smagt væsken delte han den med resten af befolkningen.

Legenden er måske ikke sand, men der er ingen tvivl om, at det var Kina, der introducerede te til resten verden.

Indien dyrkede te kommercielt i 1800-tallet, hovedsageligt på grund af, at briterne havde problemer med at købe te fra Kina.

I midten af 1800-tallet eksperimenterede en kirurg ved navn Dr. Campbell med at plante sine egne tefrø. De blev plantet i hans have i Beechwood, Darjeeling.

Området ligger flere kilometer over havets overflade, hvilket var den største grund til, at han ønskede at plante frøene netop der – han ville se, om de kunne vokse. Frøene blomstrede og blev snart til planter med stærke teblade.

Forsøget var så vellykket, at regeringen lavede teplantager i området.

Området Darjeeling blev hovedsageligt brugt som et bjergsted for velhavende mennesker og hæren. På grund af dens sparsomme befolkning blev ansatte fra Nepal hentet til at fremstille te.

I 1866 var der omkring 39 teplantager i Darjeeling, der producerede ca. 21.000 kg te. Dette antal steg til 56 plantager, der producerede 71.000 kg.

Produktionsniveauerne fortsatte med at stige, efterhånden som champagne teen blev mere populær.

I 1860’erne blev Darjeeling Tea Company oprettet som fortsatte med at skabe flere teplantager, hvilket øgede antallet til 113 i 1874.

I dag er indisk Darjeeling te en af verdens mest foretrukne drikkevarer, og produktion og distribution forbliver stabil. Det er også en af de dyreste teer, der kan koste op til $ 200 for et kilogram.

Te er en af de mest populære drikkevarer i verden. Den begyndte sin rejse for tusinder af år siden i det gamle Kina, og i dag er det en vigtig del af mange landes kulturer.

Der er mange typer te, og forskellige lande har deres egne teblandinger.

Indien er en af de største teproducenter i verden. Deres mest berømte te er Darjeeling te også kendt som “Champagne teen”.

Den interessante historie om, hvordan Darjeeling steg til verdensomspændende berømmelse, er en historie værd at læse.

Vi kender alle den berømte historie om den kinesiske kejser, der opdagede teen. Et blad faldt ned i hans kop med kogende vand, og efter at have smagt væsken delte han den med resten af befolkningen.

Legenden er måske ikke sand, men der er ingen tvivl om, at det var Kina, der introducerede te til resten verden.

Indien dyrkede te kommercielt i 1800-tallet, hovedsageligt på grund af, at briterne havde problemer med at købe te fra Kina.

I midten af 1800-tallet eksperimenterede en kirurg med navn Dr.Campbell med at plante sine egne tefrø. De blev plantet i hans have i Beechwood, Darjeeling.

Området ligger flere kilometer over havets overflade, hvilket var den største grund til, at han ønskede at plante frøene netop der – han ville se, om de kunne vokse. Frøene blomstrede og blev snart til planter med stærke teblade.

Forsøget var så vellykket, at regeringen lavede teplantager i området.

Området Darjeeling blev hovedsageligt brugt som et bjergsted for velhavende mennesker og hæren. På grund af dens sparsomme befolkning blev ansatte fra Nepal hentet til at fremstille te.

I 1866 var der omkring 39 teplantager i Darjeeling, der producerede ca. 21.000 kg te. Dette antal steg til 56 plantager, der producerede 71.000 kg.

Produktionsniveauerne fortsatte med at stige, efterhånden som champagne teen blev mere populær.

I 1860’erne blev Darjeeling Tea Company oprettet som fortsatte med at skabe flere teplantager, hvilket øgede antallet til 113 i 1874.

I dag er indisk Darjeeling te en af verdens mest foretrukne drikkevare, og produktion og distribution forbliver stabil. Det er også et af de dyreste te, der kan koste op til $ 200 for et kilogram.

Teplantege i Darjeeling

Hvor bliver Darjeeling te lavet?

Darjeeling ligger i den indiske delstat Vestbengalen.

Området ligger i en gennemsnitlig højde af 2042 meter over havets overflade.

Klimaet er tempereret, og området oplever ofte våde somre forårsaget af monsunregn.

Temperaturerne varierer fra 8,9 – 14,9 ℃ årligt, og området har gennemsnitligt 126 dage med nedbør om året.

Jordtyperne varierer afhængigt af Darjeeling-området. Rød, gul og brun skovbund er den mest almindelige, og kalk anvendes i teplantageområderne for at fremskynde vækst.

Som med de fleste te er klimaet og jordtypen en afgørende faktor for bestemmelsen af teens smag og konsistens.

Darjeelings unikke klima er hovedårsagen til teens berømmelse rundt om i verden.

Ægte Darjeeling-te kan kun være autentisk, hvis den er produceret i bjergområderne i regionen.

Plantagerne er spredt over 17.800 ha og producerer mellem 8 til 9 millioner kg te.

Læs også -   Hvad er sort te og hvordan fremstilles det? - En komplet guide

Fremstillingsprocessen

Der er en meget kompleks proces involveret, når man fremstiller Darjeeling-te. Der bruges nemlig ikke den sædvanlige fremstillingstemode.

Ved at bruge den ortodokse teknik, bliver teen mere autentisk og får en bedre smag.

I dag er der nogle tehaver, der fremstiller økologisk Darjeeling-te.

Dette betyder, at der ikke bruges nogen kemikalier eller pesticider, hvilket stabiliserer miljøet og bevarer skovområderne.

Det første trin i fremstillingsprocessen er at plukke bladene fra planterne.

Det er næsten en kunstform i sig selv, da Darjeeling te kræver selektiv plukning af to blade og et skud. Det er så indviklet en procedure, at 22.000 skud kun laver et kilogram te.

Plukning af bladene er en anstrengende proces, og arbejderne har et mål om at plukke 4-5 kg ​​blade om dagen.

Det kolde, fugtige vejr og terræn gør det vanskeligt at plukke bladene, men arbejderne er dygtige. De er lige så hurtige, som hvis det var en maskine, der plukkede dem. Bladene plukkes for det meste om morgenen, når der stadig er lidt dug på dem.

Derefter visner bladene, hvilket fjerner fugtighedsindholdet. Der er 60-70% fugtighed i bladene, hvilket bliver reduceret mellem 65-70% under fremstillingen.

Bladene anbringes i et langt trug dækket af trådnet. Luft bliver blæst ind på bladene for at tørre dem. Det tager mellem 14-16 timer for bladene at opnå den ønskede tørhedsgrad.

Efter de er tørret, skal de rulles.

Dette er for at fjerne yderligere fugt fra bladene og gøre dem flade.

Maskiner ruller, vrider og presser bladene i over 40 minutter. Derefter sigtes bladene for at adskille de finere blade.

Bladene skal fermenteres for at udvikle smag og aroma. Dette trin involverer at holde bladene på tynde bakker i et fugtigt miljø.

Det kræver præcision og ekspertise, da over- eller underbehandling kan have indflydelse på teens smag og kvalitet. Processen kan tage mellem 2-4 timer afhængigt af den kvalitet, der produceres.

Det sidste trin i denne komplekse proces er at tørre bladene yderligere.

Tørretumblere bruges til at transportere bladene på transportbånd. De transporteres igennem et temperaturområde på 115-120 ℃, og det tager mellem 20-30 minutter.

Når bladene er klar, sorteres de efter størrelse og pakkes. Størrelsen er forskellig alt efter hvilken type Darjeeling-te, der produceres.

Sort Darjeeling er den stærkeste og gennemgår alle trin i oxidationsprocessen.

Darjeeling grøn te laves ved at visne og dampe bladene. Dette forhindrer, at der sker oxidation, og giver bladene den velkendte smag af grøn te.

Man visner ikke bladene, når man fremstiller Darjeeling hvid te. Bladene dampes blot og tørres.

Læs også -   Hvad er iste? + 5 sukkerfri og koffeinfri opskrifter på ice tea

    te assam, assam te, chai te, darjeeling, darjeeling te, historie, hvad er, hvordan fremstilles, indien, indisk te

    De forskellige typer af Darjeeling te

    Der er mange typer Darjeeling, og hver har sin egen unikke smag.

    Darjeeling sort te er den mest almindelige te i verden og produceres i alle tehaver.

    På grund af den fulde oxidationsproces har teen en stærk mørk farve, og smagen kan beskrives som blomstrende, krydret, nøddeagtig og frugtagtig.

    Darjeeling Oolong te kommer fra kinesiske tebuske, også kendt som Chesima.

    Briterne transporterede bladene fra Kina, da de først producerede te i Indien. Smagen af Oolong afhænger af, hvornår bladene plukkes.

    Oolong smager bedst, når det er lavet med varmt, men ikke kogende vand.

    Grøn te er kendt for sine positive sundhedsmæssige fordele, da fremstillingsprocessen indeholder alle de naturlige kemikalier.

    Darjeeling grøn te kan være ret bitter, hvis vandet er for varmt.

    Darjeeling hvid te er den dyreste og ses som en te af høj kvalitet. Bladene bevarer alle deres næringsstoffer og naturlige mineraler, hvilket giver den en frisk og sød smag.

    Der er forskellige kvaliteter af Darjeeling te. Det kan ses på emballagen og på prisen.

    Superfin Tippy Golden Flowery Orange (SFTGFO) er lys i farven og er af allerhøjeste kvalitet.

    Fin Tippy Golden Broken Pekoe (FTGBP) er også en te af høj kvalitet, men bruger nedbrudte blade i stedet. Golden Flowery Orange Fannings (GFOF) som er af lavere kvalitet.

      Læs også -   Hvad er afrikansk rooibos te?

      Darjeeling te kultur

      Af alle te i verden har Darjeeling det bedste ry. Den betragtes nemlig som en champagne te.

      I de senere år har Indien introduceret ”Te-turisme”. Folk fra hele verden rejser til Darjeeling for at bo i den berygtede tehave. Her kan turister se produktionsprocessen samt deltage i plukningen af bladene.

      For nylig har der været bekymringer for, at Darjeelings tekultur er i tilbagegang.

      Tørke betyder, at teproduktionen er reduceret og fortsætter med at falde hvert år. De svækkede planter er også mere modtagelige for mider og skader. 

      Opsummering

      På trods af Darjeelings problemer med produktionen er teen fortsat meget efterspurgt i hele verden. Teeksporten blomstrer fortsat.

      Det ser ud til, at udskiftning af de gamle planter med nye vil hjælpe med problemet, men tid og penge er vigtige faktorer.

      Måske noget for dig?

      Ingen resultater fundet

      Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.

      Efterlad gerne en kommentar

      Pin It on Pinterest