Guide til hvad økologisk te er

michael rurup andersen certificering, EU, økologi, te
Udgivet

dec 31, 2017

Den Europæiske Union har strenge love og regler for hvornår en fødevare eller drikkevare er økologisk. Disse gælder selvfølgelig også for te. Det er derfor kun når disse regler overholdes, at te må mærkes med det økologiske logo.

Planter og afgrøder er økologiske, når de ikke har modtaget nogen behandling med ikke-organiske certificerede produkter i mindst tre år. Det naturlige habitat må derfor ikke være i fare og ustabilt.

Lovgivningen omkring økologisk mærkning indeholder regler for brug af pesticider, forurenende stoffer og hygiejne.

EU’s økologiske retningslinjer garanterer kvaliteten, og sikrer at den ​​te du drikker, rent faktisk kommer fra økologisk jordbrug (også selvom dette er uden for EU’s grænser).

Lovgivningen omkring mærkning med ‘Økologisk’ er striks og må derfor kun anvendes på produkter der lever op til denne mærkning.

Den Europæiske Union gennemfører løbende kontrol med te for at sikre, at den overholder alle kravene. Ikke-godkendte produkter er registreret på RASFF Portal

En af grundpillerne i certificeringen er, at jordens naturlige frugtbarhed skal styrkes ved at bruge organismer, der overfører næringsstoffer.

Naturlige jordorganismer omfatter svampe og bakterier. Der er strenge grænser for brugen af ​​opløselig gødning, og mineralsk kvælstofs gødning er helt forbudt.

Den Europæiske Union har strenge love og regler for hvornår en fødevare eller drikkevare er økologisk. Kun når disse regler overholdes, kan produktet have en økologisk etiket. Dette gælder også for te, som er en af ​​de mest eftertragtede og populære drikkevarer i verden. Der findes mange sorter, der kommer fra forskellige lande.

Planter og afgrøder er økologiske, når de ikke har modtaget nogen behandling med ikke-organiske certificerede produkter i mindst tre år. Det naturlige habitat må derfor ikke være i fare og ustabilt.

Lovgivningen omkring økologisk mærkning indeholder regler for brug af pesticider, forurenende stoffer og hygiejne.

EU’s økologiske retningslinjer garanterer kvaliteten, og sikrer at den ​​te du drikker, rent faktisk kommer fra økologisk jordbrug (også selvom dette er uden for EU’s grænser).

Lovgivningen omkring mærkning med ‘Økologisk’ er striks og må derfor kun anvendes på produkter der lever op til denne mærkning.

Den Europæiske Union gennemfører løbende kontrol med te for at sikre, at den overholder alle kravene. Ikke-godkendte produkter er registreret på RASFF Portal.

En af grundpillerne i certificeringen er, at jordens naturlige frugtbarhed skal styrkes ved at bruge organismer, der overfører næringsstoffer.

Naturlige jordorganismer omfatter svampe og bakterier. Der er strenge grænser for brugen af ​​opløselig gødning, og mineralsk kvælstofs gødning er helt forbudt.

Godkendt til økologisk landbrug

Hvis der er en alvorlig trussel mod afgrøder, kan bonden bruge produkter til plantebeskyttelse, der er godkendt i EU’s retningslinjer.

Under økologisk dyrket te gøres der brug af naturlig skadedyrs bekæmpelse som mariehøns og Trichogramma.

En anden væsentlig del af beskyttelsen af ​​planter mod skadedyr er flerårige afgrøder. Disse afgrøder skal, som navnet antyder, ikke såes på ny hvert år, hvilket kan have en negativ effekt på jorden.

Flerårige afgrøder drejer sig om at dyrke en større mangfoldighed af afgrøder. Ved at gøre dette kan landmanden nyde fordelene ved et bedre miljø og energi.

Jordens frugtbarhed og aktivitet kan også forbedres ved at tilsætte bestemte organiske materialer, samt ved jordbearbejdning.

Jordbearbejdning er en dyrkningsproces, der indebærer at bruge værktøjer til at ændre landets struktur. Til det formål findes der en række metoder, herunder knusning, fræsning og skæring.

Korrekt brug af jordbearbejdning kan stoppe fremgangen af af skadedyr og ukrudt, minimere virkningerne af afgrøderester og ændre jordoverfladens form.

Ifølge EU-retningslinjerne, er jordbearbejdning er en af ​​de foretrukne metoder til økologisk landbrug.

Læs også -   Hvad er chai te og er det sundt?
te plantage certificering, EU, økologi, te

 

eu certificering økologi

EU certificering logo

Hvorfor økologisk?

Vi lever i en tid nu med stigende efterspørgsel og fokus på fordelene ved, at spise og drikke naturligt dyrkede produkter, og der findes rigtig mange gode grunde til at dyrke og købe økologisk te.

Økologiske produkter er ofte friskere og produceres på mindre gårde og plantager, end deres modstykke. Økologisk te er derfor fri for konserveringsmidler, der er kendt for at have en negativ effekt på både smag og kvalitet.

Fairtrade-mærket, som bruges for at markere at bønder får en fair indtægt og bedre arbejdsvilkår, antages ofte fejlagtigt for også at være en sikkerhed for, at produkterne er økologiske, men ikke alle varer er det.

gravid kvinde tekop certificering, EU, økologi, te

Ingen syntetiske pesticider

Der anvendes heller ingen syntetiske pesticider, i økologisk certificerede produkter. Disse har ry for at kunne skade kvaliteten af ​​produktet, og den menneskelige organisme, pga. af de rester der bliver efterladt.

Brug af syntetiske pesticider har ydermere bidraget til såkaldte “super bugs” og “super ukrudt”, som kun kan dræbes ved hjælp af denne gift.

Gravide kvinder, småbørn og fostre er de mest udsatte, når det kommer til syntetiske pesticider.

Er du gravid, og planlægger at drikke te, er det vigtigt at du sætter dig grundigt ind i alle ingredienserne inden.

Med økologicertificeringen og en generel baggrundsviden om ingredienserne, kan du ikke gå helt galt i byen, men er du i tvivl så rådfør dig med din egen læge.

 

Der er også bekymringer om, at syntetiske pesticider kan bidrage til læringsforstyrrelser, nedsat immunforsvar og motorisk dysfunktion, hvilket kan hænge sammen med at pesticider kan passere fra moder til baby både i livmoderen og gennem modermælk.

Det er netop derfor, mener vi, at økologiske produkter altid bør foretrækkes frem for dens modstykke.

Læs også -   Te eller the? Hvad er den korrekte stavemåde?

 

Helt GMO Fri

Økologiske produkter er også GMO-fri. Genetisk Modificerede Organismer (GMO) er forbundet med gastro-intestinale problemer hos mennesker.

Målet med at modificere disse organismer er, at øge plantebestandighedens forsvar mod visse herbicider og skadedyr som kan bremse produktionen.

Omkring fødevaresikkerheden har ingen langsigtede undersøgelser dog påvist, at GMO’er er sikre, og det står derfor stadig uklart, om genetisk modificerede organismer kan være farlige at indtage.

Der er konstante advarsler om den skade mennesker forårsager for miljøet. Økologisk landbrug bevarer vand, øger jordens frugtbarhed, og reducerer jorderosion og forurening.

Det er en etisk måde at producere varer på og sikrer, at påvirkningen på både mennesker og miljø er minimal.

boern kigger i tekande certificering, EU, økologi, te

Et bedre valg?

Til spørgsmålet om økologisk te er et bedre valg, er det korte svar absolut.

Økologisk te-produktion bidrager til jordens sundhed på den lange bane. Alle løsbladsblandinger er fri for syntetiske pesticider, herbicider og syntetiske gødninger.

At høste te økologisk er derfor afhængig af det lokale vejr og tilpasses til dette, i stedet for at tilføre inputs, som kan være skadeligt for miljøet lokalt og globalt.

Brugen af naturlige pesticider og gødning sørger for sikkerheden for forbrugerne, og beskytter mod de potentielle negative påvirkninger af syntetiske produkter.

Økologisk teer har en friskere, mere overlegen smag, som kan tilskrives de naturlige vækstmetoder, som landbrugerne bruger, og er derfor at foretrække blandt te-connaisseurs.

Syntetiske stoffer efterlader rester og kompromitterer smagen. Derudover bliver mange ikke-organiske teer ikke skyllet før oxidationsprocessen, hvilket øger sandsynligheden for at der bliver efterladt uønskede stoffer, som du indtager.

En af de traditionelle metoder til gødning af organisk te er, at bruge grøngødning. Det bidrager til at beskytte miljøet og erstatter de næringsstoffer, der går tabt, og er derved med til at gøre jorden frugtbar.

Økologisk te er miljøvenlig, sund, og landmændene bruger en kombination af traditionelle landbrugstekniker og sikre, etiske videnskabelige metoder.

Alt sammen noget som er med til at forbedre livskvaliten for landmænd, dyr og forbrugere.

 

Læs også -   Hvad er ammete? Historien bag husmorrådet

Pin It on Pinterest