Hvad er brændenælde te? 5 ting du ikke vidste om brændenælden

michael rurup andersen
Udgivet

mar 13, 2020

Den danske brændenælde er en del af Urtica dioica-familien.

Den dækker over 6 forskellige varianter af planten.

Planten er brugt i alt fra madlavning til medicin, men er også populært drukket som te.

Den danske udgave af planten vokser overalt i landet. Den kan blive helt op til 200 cm høj.

Den er bedst kendt herhjemme for at sprede svie og smerte for uheldige danskere.

Dykker man lidt længere ned i plantens historie, vil man opdage en masse spændende om den.

Brændenælden stammer oprindeligt fra Europa, Asien og det nordvestlige Afrika. Den har over mange år spredt sig til hele verden.

Brændenælde te er i realiteten ikke en te, da den ikke indeholder noget fra tebusken. Det er en urtete, hvilket også betyder, at brændenælde te er koffeinfri.

1. Brændenælden blev brugt som medicin

Planten er i flere tusinde år blevet brugt som medicin.

Antallet af egenskaber som brændenælden tilskrives, er nærmest uendelig. Den er blevet brugt af forskellige folkeslag med forskellige medicinske formål.

Mange af disse anvendelser har overlevet i dag, da brændenælden stadig anses som overvejende sund.

Der er ikke noget forskning, der enstemmigt kan bekræfte, hvorvidt brændenælden virkelig er en mirakelurt.

Det er dog interessant at dykke ned i de forskellige egenskaber.

Nogle af de første anvendelser af planten som medicin findes i antikkens Grækenland. De to græske læger, Dioscorides og Galen, gav deres patienter brændenælde.

Planten blev givet mod astma, lungehindebetændelse og sygdom relateret til milten.

Siden hen er den også historisk blevet brugt som medicin af afrikanerne, inderne, vikingerne og indianerne. Inderne og afrikanerne sniffede den fx tørret for at stoppe næseblod.

Den danske brændenælde er en del af Urtica dioica-familien.

Den dækker over 6 forskellige varianter af planten.

Planten er brugt i alt fra madlavning til medicin, men er også populært drukket som te.

Den danske udgave af planten vokser overalt i landet. Den kan blive helt op til 200 cm høj.

Den er bedst kendt herhjemme for at sprede svie og smerte for uheldige danskere.

Dykker man lidt længere ned i plantens historie, vil man opdage en masse spændende om den.

Brændenælden stammer oprindeligt fra Europa, Asien og det nordvestlige Afrika. Den har over mange år spredt sig til hele verden.

Brændenælde te er i realiteten ikke en te, da den ikke indeholder noget fra tebusken. Det er en urtete, hvilket også betyder, at brændenælde te er koffeinfri.

1. Brændenælden blev brugt som medicin

Planten er i flere tusinde år blevet brugt som medicin.

Antallet af egenskaber som brændenælden tilskrives, er nærmest uendelig. Den er blevet brugt af forskellige folkeslag med forskellige medicinske formål.

Mange af disse anvendelser har overlevet i dag, da brændenælden stadig anses som overvejende sund.

Der er ikke noget forskning, der enstemmigt kan bekræfte, hvorvidt brændenælden virkelig er en mirakelurt.

Det er dog interessant at dykke ned i de forskellige egenskaber.

Nogle af de første anvendelser af planten som medicin findes i antikkens Grækenland. De to græske læger, Dioscorides og Galen, gav deres patienter brændenælde.

Planten blev givet mod astma, lungehindebetændelse og sygdom relateret til milten.

Siden hen er den også historisk blevet brugt som medicin af afrikanerne, inderne, vikingerne og indianerne. Inderne og afrikanerne sniffede den fx tørret for at stoppe næseblod.

seedling logo tekop på bord

2. Brændenælden anvendes i mad

Planten er blevet brugt i et uhav af madoplevelser gennem historien. Den bruges endda fortsat i dag i køkkenet.

Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for anvendelsen af planten i mad. Vi foreslår selvfølgelig, at du først og fremmest drikker den i din te.

Her er nogle af de andre anvendelsesmuligheder.

Brændenælden koges som regel kort og tørres så før den bruges i mad. Du kan fx putte den tørrede plante i pandekager, tærter, brøddej, salater og selvfølgelig den populære brændenældesuppe.

Traditionen med at anvende brændenælde i madlavning strækker sig langt tilbage i historien. Vi ved med sikkerhed, at vikingerne også brugte den i deres mad. 

3. Storbritannien er værter for VM i brændenældespisning

Ja, den er god nok. Siden 1986 har der fundet et verdensmesterskab sted.

Vinderen er den, der spiser flest blade fra brændenælden. Og ja, det er den del af brændenælden, der stikker, som der spises.

Det siges, at konkurrencen opstod, da to naboer var uenige.  De var i strid om hvem, der havde de længste brændenælder i deres haver.

Den ene mand var villig til at spise enhver brændenælde, der var længere end dem i hans egen have.

I 2014 vandt Phillip Thorne verdensmestertitlen, da han spiste brændenælder, der sammenlagt var mere end 24 meter lange.

 

4. Brændenælden er populær i idiomer

Et idiom er et fast udtryk med en samlet betydning, der ikke kan udledes af de enkelte ords betydning. Det er fx vendinger som ”at træde i spinaten”, der jo betyder at dumme sig på dansk.

På engelsk siger man populært ”to grasp the nettle” eller på dansk ”at gribe fat om brændenælden”.

Denne vending stammer fra Aesops fabel ”Drengen og brændenælden”, der er mere end 2500 år gammel.

Hvis du kun forsigtigt berører brændenældens blade, vil den stensikkert stikke dig. Hvis du derimod griber fat om den med hånden, er der mindre chance for, at den stikker dig.

Hårene mases nemlig. Planten har ikke lige så god mulighed for at stikke dig.

Idiomet er derved en metafor, der betyder, at du bør tage dig af udfordringer med hård hånd.

På tysk siger man ”sich in die Nesseln setzen” eller på dansk ”sætte sig i brændenælder”. Det betyder at lave drengestreger eller komme i problemer.

På ungarsk og serbisk siger man ”lynet slår ikke ned i brændenælden”. Det er en anden måde at sige, at dårlige mennesker undgår problemer.

Slutteligt siger de på fransk ”skub ikke bedstemor i brændenælderne”. Det betyder, at man ikke bør udnytte alle situationer blot, fordi man har muligheden.

Således har en så basal plante som brændenælden haft indflydelse på flere sprog i Europa.

 

5. Brændenælden som tekstil

Endeligt er brændenælden også blevet anvendt som et tekstil. Planten blev brugt til at lave tøj i mere end 3000 år.

Det er faktisk 2800 år siden, at man fandt tekstil lavet af brændenælden i Danmark.

Under første verdenskrig var der mangel på bomuld i Tyskland, og mange af de tyske uniformer er derfor lavet med brændenælden.

Vikingerne brugte blandt andet planten til at lave reb og sejl til deres skibe.

 

ok compost og seeling logo

Smagen af JYYNAs brændenælde te

I vores sortiment har vi en te, hvor brændenælde er en af ingredienserne.

Vores brændenælde te Nanna er med kamilleblomster, grøn anis, hel fennikel, brændenælde og rosenblade.

Nanna er en forfriskende og behagelig økologisk brændenælde te, der derfor også er helt fri for koffein og allergener.

Smagen er harmonisk, blid, sød og naturlig og bringes frem af blandingen af frø og urter.

Du vil kunne smage anis og fennikel, som understreges af både kamilleblomsten og selvfølgelig brændenælden.

Bryggeguide

For at brygge den perfekte kop brændenælde te, foreslår vi selvfølgelig, at du anvender Nanna. Vejledningen fremgår både af emballagen og af Nannas produktside, men du får den også her.

 

  • Anvend frisk, rent, koldt filtreret vand. Kildevand kan være at foretrække.
  • Nanna er en urtete og skal derfor brygge i relativt lang tid. Gerne i op til 12 minutter ved en vandtemperatur på 90 til 100 grader.
ung kvinde holder majs

Sådan opbevarer du bedst din brændenælde te

For at sikre den bedste mulige opbevaring og dermed holdbarhed på din brændenælde- eller urtete, bør du følge disse simple råd.

  • Tjek og notér holdbarhedsdatoen på den enkelte te.
  • Opbevar altid på et køligt og mørkt sted.
  • Hold den væk fra varme, lys, ilt og fugt og undgå opbevaring i køleskabet.
  • Opbevar i en ugennemsigtig og lufttæt beholder.
  • Lad den ikke dele skab med kaffe og andre stærkt duftende krydderier, da dette kan forringe smagen af blandingen.

Vi er meget stolte af vores emballage hos JYYNA. Vores emballage er certificeret organisk bionedbrydelig og industriel komposterbart. Det gør den til en miljøvenlig og klimavenlig emballage.

Den holder din te frisk samtidig med, at den giver dig god samvittighed. Det yderste lag består af FSC certificeret træ. De inderste lag består bl.a. af sukker og majsstivelse. Du kan læse meget mere om vores unikke emballage her.

chun mee grøn te

Opsummering

Brændenælden har mange anvendelser og har været brugt i flere tusinder år. Den har haft en indflydelse på sprog, mad, drikke og medicin.

Hvor mange af disse anvendelser, der fortsat er gyldige i dag, står til diskussion. En ting er dog sikkert – brændenælde er en genial ingrediens til te.

Efterlad gerne en kommentar

Pin It on Pinterest