Engelsk te – 6 ting du skal vide om den vilde historie bag

2 minutter tager artiklen at læse.

af | okt 7, 2019

Te har eksisteret i århundreder over hele verden.

For det britiske folk er te ikke bare en drik, det er en del af deres kultur.

Børn og voksne overalt i Storbritannien foretrækker te fremfor andre drikke.

I denne artikel dykker vi ned i historien om engelsk te og briternes tekultur.

Historien om mennesker, der drikker te, kan spores helt tilbage til det Gamle Kina. Kineserne brugte både te som drikkelse og til medicinsk brug. Te kom først til Storbritannien i midten af det 17. århundrede.

Te spredte sig fra Kina gennem Europa og nåede Venedig i 1560, men der er spekulationer om, hvorvidt portugisiske skibe måske har handlet med kineserne i 1515. Portugisiske og hollandske forhandlere importerede te til Europa, og regelmæssige forsendelser begyndte i 1610.

Engelsk te i en porcelænskop

Hvem introducerede te til England?

Det var kaffehusene i London, der introducerede te til resten af England.

Thomas Garway var en af ​​de første kaffehusejere, der tilbød te til kunderne.

Han ejede en butik i Londons Exchange Alley og solgte flydende og tør te i 1657.

Et par år senere reklamerede han med te som det perfekte middel til at holde sig sund og rask. Han hævdede, at det gjorde kroppen aktiv og tilpas.

Populariteten af ​​te voksede i kaffehusene i årenes løb, og i 1700 var der 500 kaffehuse, der tilbød te i England.

Charles II blev præsenteret for te fra Portugal i 1660 af et britisk/østindisk selskab.

Te var allerede kendt i England på dette tidspunkt, og det var hans kone Catherine fra Braganza, der præsenterede teen for andre vigtige personligheder i Storbritannien.

Læs også -   Hvad er kold te? 2 opskrifter på suveræn koldbrygget te

Catherines entusiasme for te gjorde det til en efterspurgt drik blandt overklassens magthavere.

Hun spillede også en central rolle i at introducere kvinder for den vidunderlige te.

Kaffehuse blev mest besøgt af mænd, så dronningens entusiasme i te havde en stor betydning for dens udvidelse til resten af England.

Te blev af de fleste betragtet som en positiv tilføjelse til engelsk kultur, men Charles II og andre så blot det forretningsmæssige potentiale, te havde.

Han prøvede at skabe mere forretningsmæssig vækst, ved at forbyde private huse at sælge te.

Det var folkene dog ikke begejstret for, og derfor var det umuligt at håndhæve reglen. I 1676 blev teen beskattet, hvilket tvang kaffeejerene til at ansøge om en licens.

Regeringens forsøg på at kontrollere og drage fordel af te fortsatte og i det 18. århundrede, hvor tolden på te nåede en forbløffende 119%.

Beskatningsniveauet viser netop, hvor populær te var blevet i Storbritannien. Det fik dog en negativ virkning, og de høje skatter resulterede i smugling af te.

Teen blev bl.a smuglet til landet ved hjælp af underjordiske passager til hemmelige skjulesteder. Et af de mest populære skjulesteder var kirken.

I 1784 forsøgte briterne at stoppe tesmuglingen ved at sænke skatten til 12,5%.

Det ville tage ca. ét år at transportere te med skibe fra det østlige af Indien til England.

Tea Clippers var skibe designet i Amerika og brugt af englænderne til at transportere te hurtigere.

Skibene var så hurtige, at der blev afholdt konkurrencer hvert år i Tea Clippers ræs fra Canton-floden til London Docks. Den vindende skibsbesætning fik en præmie.

Læs også -   Historien om tyrkisk te - historien, dyrkningen og kulturen

I dag er England kendt over hele verden som et land med mange tedrikkere.

Forskning fra Storbritanniens te-marked viser, at det gennemsnitlige årlige forbrug af te i Storbritannien er svimlende 60,2 milliarder kopper om året.

1. Hvor kommer engelsk te fra?

Mange tror at britisk te kommer fra Indien eller Kina. Dog er en masse britisk te fra Afrika.

Det købes på en auktion i Mombasa i Kenya.

Interessant nok er et firma i Cornwall i England begyndt at dyrke deres egen te som de første i landet.

2. De forskellige typer af engelsk te

Der er omkring 1500 typer te tilgængelig i England – alle med forskellig smag.

Indisk te er nogle af de mest populære i England.

De inkluderer Darjeeling “teens champagne”, Ceylon te og Assam te, som begge er stærkere end Darjeeling.

Grøn te er også efterspurgt i England og betragtes som det sundeste alternativ til andre te. Grøn te kommer fra mange lande, men den japanske version er kendt for at være den bedste.

Mens der er mange typer engelsk te, er landet bedst kendt for sin morgen te (breakfast tea). Navnet skyldes, at folk foretrak at drikke teen om morgenen.

Den fyldige, stærke og smagsfulde te drikkes ofte sammen med den traditionelle engelske morgenmad.

Billede af et teselskab

3. Hvordan er Englands tekultur?

Englændere kalder ofte te for en “cuppa”.

Der er ingen smarte formaliteter involveret, og processen består af at koge vandet, dyppe teen og servere den i en kop og ofte servere den med en skive kage eller kiks.

Eftermiddagste er et af Englands foretrukne tidsfordriv. Anna den 7. hertuginde af Bedford er den ansvarlige bag begrebet “Afternoon tea”.

Læs også -   Hvad er kold te? 2 opskrifter på suveræn koldbrygget te

I begyndelsen af ​​1800-tallet blev der normalt ikke serveret aftensmad før klokken 20:00. Hertuginden besluttede at te skulle drikkes sent på eftermiddagen mellem frokost og middag.

Intet personificerer engelsk kultur bedre end den traditionelle tebutik. Du finder sandsynligvis én på hvert gadehjørne.

De første tebutikker kunne besøges i 1864. Butikkerne spredte sig hurtigt over hele England og blev kvindernes foretrukne sted at socialisere sig med sine venner.

4. Teselskaber

Teselskaber er populære blandt ældre og overklasses borgere over hele England. Det er en formel begivenhed, hvor der normalt bruges det bedste sølv og porcelæn.

5. Fløde te (Cream Tea)

Fløde te er en forfriskende kop te, der serveres med en scone med marmelade og fløde. Fløde te er populært i hele England, og mange restauranter og endda pubber tilbyder det.

6. Traditioner i Engelsk te

For mange englændere drikkes te hele dagen. Den første kop drikkes sammen med morgenmaden. Mange arbejdspladser har planlagte tepauser.

Englændere er en smule sarte med hensyn til deres te. De foretrækker at bruge løse blade i stedet for teposer. De giver en mere robust, autentisk smag og giver folk en chance for at gå ud og købe en smuk tekande.

Da te blev introduceret til England, blev det hurtigt kendt som landets foretrukne drik. Ikke kun smager det godt, det spiller også en central rolle i familielivet og skaber venskaber. Englænderne er kendt for at tro, at et problem kan løses med en “cuppa”, og det ser ud til, at te fortsat vil spille en vigtig rolle i Englands fremtid i de kommende år.

Min kærlighed til te er dybt personlig. Jeg tror, at te er mere end blot en drik; det er et middel til at bevare kulturarv, styrke relationer, en hjørnesten i at opretholde en sund livsstil og det giver en uovertruffen smagsoplevelse.
KATEGORI: Engelsk te
UDGIVET: oktober 7, 2019

Pin It on Pinterest