Den spændende historie om te fra Indien

michael rurup andersen assam, assam te, chai, chai te, darjeeling te, fremstilling, indien, indisk te
Udgivet

sep 19, 2019

Te er en af de mest populære drikkevarer i verden. Mange mennesker nyder dens beroligende egenskaber.

Det mystiske blads forskellige historier er blevet fortalt i mange tusinde år.

De fleste lande opdagede te for længe siden, og i dag er det den næst mest populære drik i verden.

Det var Kina, der i første omgang opdagede te, hvilket bl.a. har gjort dem til den største teproducerende nation i verden.

Indien dyrker også store mængder af te og er et af de mest kendte teproducerende lande i dag.

Historien om te i Indien

Mange mennesker tror, at Indien ikke havde te før briterne introducerede dem for det, men det er ikke tilfældet.

I 1958 skrev en hollandsk rejsende, ved navn Jan Huyghen van Linschoten, i sine skrifter, at han havde set, at inderne brugte teblade i deres madlavning. De spiste det som en grøntsag og tilføjede hvidløg for at give det smag.

Te var ikke særlig velkendt i Indien i mange år, men det ændrede sig i 1800-tallet, da briterne opdagede Indiens evne til at dyrke te.

East India Trading Company var en britisk virksomhed, der eksporterede krydderier, tekstiler og andre varer fra Indien.

De var en magtfuld virksomhed, der blev oprettet under dronning Elizabeth I’s regeringstid. De brugte deres hær til at skaffe varer.

Briterne opdagede te, da den blev givet til den engelske domstol af den portugisiske dronning, kong Charles II’s kone.

Briterne blandede det med sukker, der blev dyrket af slaver i Vestindien, og det blev hurtigt den mest efterspurgte drik i landet.

Kineserne havde strenge handelsaftaler med briterne, og Indien blev oprindeligt brugt af virksomheden til at dyrke opium.

De ville bruge opium til at købe te og silke fra Kina, da de endnu ikke havde lært, hvordan man dyrker te i Indien.

I 1823 og 1831 kunne de to brødre Robert Bruce og Charles Alexander Bruce bekræfte, at teplanterne i Indien var fra Assam-området.

Charles Alexander Bruce var ansat i East India Trading Company og han sendte forskellige prøver og frø til den botaniske have i Calcutta.

En indfødt fra Assam, Maniram Dutta Baruah, førte ham til tebladene, der efterfølgende førte ham til Singo-folket.

Bruce og lederen af stammen aftalte, at sende prøver af tebladene afsted til den botaniske have.

De opdagede, at de indiske teblade var anderledes end bladene fra Kina. Derfor fortsatte den engelske befolkning med at købe deres te fra Kina.

Det var i 1833, at den britiske tehandel led et stort nederlag.

De mistede deres monopol i Kina, og så derfor Indien som et alternativ til at få fat i bladene.

Te-udvalget blev oprettet i 1834 af Lord William Bentinck. Dets primære mål var at finde ud af, hvordan man dyrker te i Indien.

Et medlem af udvalget rejste til Kina og indsamlede 80.000 frø, som skulle dyrkes i Calcutta. Derefter blev de transporteret over 1000 km til te-haverne, som briterne havde gjort klar.

De besluttede, at te-dyrkningen skulle foregå i Assam-området, og de var fast besluttet på, at de aldrig ville være afhængige af en handel med Kina igen.

Teproducenter blev rekrutteret fra Kina for at fremstille sort te.

Indiens klima gjorde det svært at dyrke de kinesiske planter. Imens de kæmpede for at vokse, blomstrede Indiens egne teplanter.

Briterne brugte Indiens egne teplanter til at dyrke og fremstille teblade.

Teen blev lavet af blade fra Assam og transporteret til England.

Teen blev godt modtaget af de højere samfundsklasser, og flere fabrikker blev oprettet. Derefter udvidede virksomheden teproduktionen til resten af Indien.

Det britiske firma tjente en masse penge på teproduktion, men landsbyerne i Indien led, og ville også gerne tjene penge.

Da englænderne overgav kontrollen over Indien til inderne, ledte de efter nye steder at producere te.

I dag importerer England det meste af deres te fra Afrika i stedet for Kina og Indien.

Indien er et af de største lande, der dyrker te, og er kendt for sine unikke blandinger.

Te er en af de mest populære drikkevarer i verden. Mange mennesker nyder dens beroligende egenskaber.

Det mystiske blads forskellige historier er blevet fortalt i mange tusinde år.

De fleste lande opdagede te for længe siden, og i dag er det den næst mest populære drik i verden.

Det var Kina der i første omgang opdagede te, hvilket bl.a. har gjort dem til den største teproducerende nation i verden.

Indien dyrker også store mængder af te og er et af de mest kendte teproducerende lande i dag.

Historien om te i Indien

Mange mennesker tror, at Indien ikke havde te før briterne introducerede dem for det, men det er ikke tilfældet.

I 1958 skrev en hollandsk rejsende, ved navn Jan Huyghen van Linschoten, i sine skrifter, at han havde set, at inderne brugte teblade i deres madlavning. De spiste det som en grøntsag og tilføjede hvidløg for at give det smag.

Te var ikke særlig velkendt i Indien i mange år, men det ændrede sig i 1800-tallet, da briterne opdagede Indiens evne til at dyrke te.

East India Trading Company var en britisk virksomhed, der eksporterede krydderier, tekstiler og andre varer fra Indien.

De var en magtfuld virksomhed, der blev oprettet under dronning Elizabeth I’s regeringstid. De brugte deres hær til at skaffe varer.

Briterne opdagede te, da den blev givet til den engelske domstol af den portugisiske dronning, kong Charles II’s kone.

Briterne blandede det med sukker, der blev dyrket af slaver i Vestindien, og det blev hurtigt den mest efterspurgte drik i landet.

Kineserne havde strenge handelsaftaler med briterne, og Indien blev oprindeligt brugt af virksomheden til at dyrke Opium.

De ville bruge opium til at købe te og silke fra Kina, da de endnu ikke havde lært, hvordan man dyrker te i Indien.

I 1823 og 1831 kunne de to brødre Robert Bruce og Charles Alexander Bruce bekræfte, at teplanterne i Indien var fra Assam-området.

Charles Alexander Bruce var ansat i East India Trading Company og han sendte forskellige prøver og frø til den botaniske have i Calcutta.

En indfødt fra Assam, Maniram Dutta Baruah, førte ham til tebladene, der efterfølgende førte ham til Singo-folket.

Bruce og lederen af stammen aftalte, at sende prøver af tebladene afsted til den botaniske have.

De opdagede, at de indiske teblade var anderledes end bladene fra Kina. Derfor fortsatte den engelske befolkning med at købe deres te fra Kina.

Det var i 1833, at den britiske tehandel led et stort nederlag.

De mistede deres monopol i Kina, og så derfor Indien som et alternativ til at få fat i bladene.

Te-udvalget blev oprettet i 1834 af Lord William Bentinck. Dets primære mål var at finde ud af, hvordan man dyrker te i Indien.

Et medlem af udvalget rejste til Kina og indsamlede 80.000 frø, som skulle dyrkes i Calcutta. Derefter blev de transporteret over 1000 km til te-haverne, som briterne havde gjort klar.

De besluttede, at te-dyrkningen skulle foregå i Assam-området, og de var fast besluttet på, at de aldrig ville være afhængige af en handel med Kina igen.

Teproducenter blev rekrutteret fra Kina for at fremstille sort te.

Indiens klima gjorde det svært at dyrke de kinesiske planter. Imens de kæmpede for at vokse, blomstrede Indiens egne teplanter.

Briterne brugte Indiens egne teplanter til at dyrke og fremstille teblade.

Teen blev lavet af blade fra Assam og transporteret til England.

Teen blev godt modtaget af de højere samfundsklasser, og flere fabrikker blev oprettet. Derefter udvidede virksomheden teproduktionen til resten af Indien.

Det britiske firma tjente en masse penge på teproduktion, men landsbyerne i Indien led, og ville også gerne tjene penge.

Da englænderne overgav kontrollen over Indien til inderne, ledte de efter nye steder at producere te.

I dag importerer England det meste af deres te fra Afrika i stedet for Kina og Indien.

Indien er et af de største lande, der dyrker te, og er kendt for sine unikke blandinger.

tea plantations in munnar kerala india assam, assam te, chai, chai te, darjeeling te, fremstilling, indien, indisk te

Hvor dyrker Indien deres te?

Assam er stadig det mest populære sted i Indien at producere te.

De fleste af plantagerne i området er i havets højde. Området får meget nedbør, og det unikke klima betyder meget for, hvordan Assam-te får sin karakteristiske, salte smag.

Der dyrkes også te i Wayanad. Teplantagerne besidder et areal på 55 kvadratkilometer.

Regionen ligger på en højde mellem 900 til 1400 meter, hvilket gør noget ved smagen af te produceret der. Den har en ren aroma og en rødlig farve.

Det var briterne, der introducerede te til Annamalis-regionen, hvor produktionen stadig er i gang den dag i dag. Regionens højde ligger mellem 900-1600 meter og nedbøren varierer fra 300 til 380 cm.

Te produceret i regionen har en gylden farvetone og er kendt for sin markante kiks lignende smag.

Darjeeling er den region, der er kendt for at producere en af verdens mest berømte te.

Teen dyrkes i 600 – 2000 meters højde. Bladene fra regionen er kendt for at have en usædvanlig høj kvalitet.

Den er kendt for sin karakteristiske smag og aroma, og mennesker overalt i verden nyder Darjeeling.

Der er mange teplantager i Darjeeling og alle producerer forskellige smagsvarianter.

Dooars og Terai er ansvarlige for 25% af landets teproduktion. Den gennemsnitlige nedbør i regionen er 350 cm om året.

Te fra Dooars er sort, klar og tung, mens te, der dyrkes i Terai, er kendt for den søde, men krydret smag og er af enestående kvalitet. Regionens premium-te vokser i februar.

Karnataka er en af de mindre teproducerende regioner, og teplanter dyrkes kun i områder, hvor kaffedyrkning ikke lykkes.

Teplantagerne ligger i en højde på mellem 750 og 1000 meter. Den te, der produceres i denne region, betragtes som en fyldig medium tonet drik.

Munnar ligger i Kerala og har 130 kvadratkilometer med teplantager. Højden spænder mellem 900 – 2600 meter. Te, der dyrkes her, har en gylden farve og en stærk smag.

Der produceres mange grønne te i Himachal Pradesh. Regionen dyrker sorte teer som Pekoe, grov te og Fannings.

masala chai assam, assam te, chai, chai te, darjeeling te, fremstilling, indien, indisk te

Chai teens oprindelse er i Indien

Chai-te stammer fra Indien, og det er en stærk blanding af sort te. Det blandes med mælk, sukker, honning og krydderier.

Den unikke tilberedningsmetode adskiller Chai fra andre te. Den bliver ikke kogt, men ligger i varm mælk i to minutter. Teen får en cremet, tæt struktur.

Indien fremstiller også Masala Chai, der blander te og krydderier.

Der er mange opskrifter på masala chai, og det afhænger i sidste ende af, hvad man selv foretrækker. De mest almindelige blandinger med masala chai er med kanel, nellike, ingefær, fennikel og kardemomme.

Bombay chai sælges oftest langs landevejene i Indien og er kendt som en ekstremt stærk te. Den drikkes i små glas.

Kashmiri Kahwa te stammer i nærheden af Kashmiri og er en grøn te blandet med eksotiske krydderier.

Dens unikke smag kommer fra safrantrådene i blandingen. Andre urter og krydderier du kan finde i blandingen, er bl.a. mandler, nellike, kanel og kardemomme.

Kashmiri Kahwa drikkes normalt mellem morgenmad og frokost.

Sulaimani Chai er en sort te med citron, der også kaldes “Ghava” eller “Kattan Chaya”. Det drikkes mest efter et måltid for at sætte gang i fordøjelsen.

Tulsi Chai er berømt i Indien for dens mange sundhedsmæssige fordele.

Tulsi, også kendt som basilikum, betragtes som en af Indiens mest hellige urter. Man plejer at tilføje friske blade til bryggen. Det bruges til at lindre stress og styrke immunforsvaret.

Læs også -   Darjeeling te - Alt om den betagende champagne te fra Darjeeling

indisk familie drikker te assam, assam te, chai, chai te, darjeeling te, fremstilling, indien, indisk te

Den indiske tekultur

Te er den mest populære drik i Indien. De forbruger 837.000 tons om året, hvilket gør dem til en af de største teforbrugere i verden.

Du vil ofte se veje fyldt med markedspladser, der sælger den unikke teblanding. Te-standene på markedspladserne ejes normalt af den samme familie gennem flere generationer og er store virksomheder for disse familier.

Lokalbefolkningen drikker Chai tre gange om dagen eller mere. Det er den mest populære te blandt det indiske folk.

Butiksejere vil ofte byde en kunde på en kop te for at tilskynde både forretning og relationer.

Te fås til en lav pris, så det er perfekt for Indiens lavere klasser. Det er let at brygge og er tilgængelig på hvert gadehjørne.

Alle, ligegyldigt alder, er vant til at drikke te om morgenen. Det er normalt, at konen eller moderen i huset står op og laver te til resten af familien.

At lave te til familiemedlemmer ses som et tegn på kærlighed og omsorg.

På de fleste arbejdspladser bliver der serveret te i pauserne. Det ses som en måde at styrke forholdet mellem kollegerne på.

Mange mennesker i Indien arbejder i mange timer, så de tilsætter lidt ekstra sukker i teen for at holde energiniveauet oppe. 

Te er også blevet brugt som en del af en politisk kampagne for nylig, da Narendra Modi, partiformand for Gujarat, brugte teboder til at fremme sin premierminister kampagne. Det skabte overskrifter, da det forbandt ham med de lavere klasser.

 

Opsummering

Indien var måske ikke det første land, der opdagede te, men i årenes løb er det blevet et af de største lande i verden, der producerer te.

Med mange teblandinger af høj kvalitet rejser folk fra hele verden til landet for at prøve Chai, Assam og Darjeeling.

    Læs også -   Hvad er chai te og er det sundt?
    Efterlad gerne en kommentar

    Pin It on Pinterest