Lande som Kina og Indien er kendt for deres unikke teplanter og innoverer dyrknings- og oxidationsmetoder.
En af verdens mest populære te er Assam. Den blev opdaget i 1800’tallet og er blevet en dagligvare for mange husstande rundt om i verden.
Assam er en region i Indien, hvor briterne først opdagede teplanter. Mange mennesker krediterer Bruce-brødrene for at opdage Assam te i 1823, på trods af at Singpho-folket havde brygget teen i flere år før.
Bruce blev ført til Bessa Gam, lederen af Singpho-folket, hvor han lærte, hvordan de brugte bladene til at lave te.
I 1830 sendte Robert Bruces bror, Charles, blade og frø til en botanisk have i Calcutta.
Efter yderligere undersøgelser blev planten klassificeret som en tevariant. Den blev kaldt Camellia sinensis var. assamica.
Assam Tea Company blev oprettet i 1839, og det var det første firma, der lavede sorten.
I 1862 var der 160 haver ejet af fem virksomheder.
Englænderne konkurrerede konstant med andre lande om at eksportere te fra Kina.
Ved at bruge Assam te fra Indien kunne de genvinde kontrol over markedet og få større success med deres East India Company.
Mellem 1820-1860 blev teen hovedsageligt produceret af Assam Tea Company.
Virksomhedens succes voksede og te var rigtig populært i 1860’erne. Assams teproduktion blev derfor yderligere udvidet.
I dag er Assam den største teproducerende region i verden. Cirka 507 millioner kg te produceres hvert år, og det eksporteres til mange lande.
Assam te er i dag en af de mest kendte teblandinger af sort te.
Table of Content
Hvor dyrkes Assam te?
Der findes fire forskellige steder i Assam, hvor der dyrkes te; Upper Assam, Central Assam, The North Bank og Lower Assam.
Te af bedste kvalitet produceres i Upper og Central Assam, og lavere kvaliteter dyrkes i The North Bank and Lower Assam.
Assam er en region i lav højde med rigelig nedbør og et tropisk klima.
Terrænet er fyldt med bakker og dale, og den frugtbare jord gør den perfekt til at dyrke teblade af høj kvalitet.
En te kan kun omtales som en Assam-sort, hvis den vokser i regionen.
Brahmaputra-dalen i Assam regionen er det mest almindelige sted at finde teplantager. Jorden i disse områder er rig på næringsstoffer.
Himalayabjergene hjælper Assams unikke klima. Bjergene holder dem varme og fugtige, hvilket giver Assam mulighed for at opretholde sine høje temperaturer.
En anden grund til Assams succes er de høje nedbørsmængder. Det spænder mellem 200-250 cm, men kan overstige 33 ft på kun en sæson.
Temperaturen stiger også i regntiden og skaber en “drivhus”-effekt.
Assams økonomiske stabilitet understøttes for det meste af tevæksten, hvilket også giver mange jobs til de lokale.
Assam te dyrkes hele året, men den første høst i marts er altid den vigtigste, da bladene på dette tidspunkt anses for at være af topkvalitet.
Den anden høst finder sted i maj og juni, og den sidste høst finder sted i efteråret, mellem oktober og november.
Landmænd i Assam innoverer konstant nye dyrkningsteknikker for at sikre, at planterne kan modstå oversvømmelser, tørke og skadedyr. De arbejder også på at øge antallet af blade på hver plante.
Hvad smager Assam te af?
Assam te har en stærk smag med salte elementer og en mørk farve.
En af de mest almindelige Assam te er engelsk og irsk breakfast tea. Den stærke smag gør Assam til en af de foretrukne drikkevare at kombinere med maden.
Hunwan Assam er en anden te med stærk smag. Teen har en gylden farve og en markant malt lignende smag.
Hvordan produceres Assam te?
Processen med at omdanne blade til visse typer te er kompleks. Stadierne afhænger af, hvor stærk teen ønskes.
Derudover er den vigtigste del af processen oxidation.
Den ortodokse metode bruges til at skabe te af løse blade og har forskellige faser involveret.
Visningsprocessen reducerer fugtigheden fra tebladene med ca. 60-70%. Derfor lægges de på et trådnet hvor de får tilført luft som gradvist tørrer dem ud. Det kan tage mellem 12-17 timer.
Når de rulles bliver bladene brudt op og forbereder dem til oxidation. Det plejede at blive gjort i hånden, men de fleste producenter bruger maskiner for at gøre processen hurtigere.
Oxidation definerer, om en te er af sort, grøn eller rød sort. Bladene lægges på et bord i 26 ℃ i 0,5 til 2 timer.
Enzymerne i bladene reagerer med luften og ændrer farven på bladene.
Farven er central for, hvor stærk i smagen teen er. Jo længere tid bladene oxideres, jo stærkere bliver teen i smagen. Sort te er den stærkeste af alle sorter og oxideres i den længste tid.
Efter oxidationsprocessen skal de lufttørre. Her reduceres vandindholdet yderligere med 3%.
Herefter bliver de pakket og sendt ud i verden.
Hvordan brygges Assam te?
Der er nogle generelle retningslinjer du kan følge, når du skal brygge en god kop Assam te.
Du skal bruge to til tre gram teblade pr. 170 ml vand. Hvis tebladene er store, kan du bruge en eller to spiseskefulde afhængigt af smagspræferencer.
Sørg for at du bruger frisk vand, der ikke tidligere er kogt, ellers kan smagen blive flad.
Ideelt skal temperaturen ligge mellem 80-90 ℃. Hvis temperaturen er for lav, vil den ikke give nok smag, men hvis den er for høj, kan teen udvikle en bitter smag.
Kogetiden afhænger af smagspræferencer såvel som typen af te. Den generelle regel er at lade bladene koge i mellem 3-5 minutter.
Hvis du godt kan lide stærk te, skal du hellere bruge flere blade i stedet for at give den længere tid i vandet.
Når teen er færdig, kan du vælge at tilsætte mælk, sukker og citron.
Opsummering
Assam te er Indiens stolthed og blev berømt på grund af dets bidrag til Indiens økonomiske vækst, ligesom regionen i dag er blevet den største teproducent i verden.
Inderne er meget stolte af deres forskellige varianter af te. Assam-regionen er kendt for sin skønhed såvel som antallet af teplantager.
I dag er der 765 plantager i området, som bidrager til næsten 13% af den globale teproduktion.
Det er meget usandsynligt, at Assam te mister sin popularitet, da den vestlige verden fortsætter med at drikke deres foretrukne breakfast tea.