Økologisk Matcha te

Mangler din favorit? (Tip os)

Beskriv dit tip

FRI FRAGT

Ved køb over 599 kr.

Levering

2 - 5 hverdage

EU og Statskontrolleret økologi 
Økologiske Teer
Bæredygtig emballage

Klimavenlig og uden plastik!

Hvad er Matcha te?

Matcha er finmalet pulver, fra bladene på te-busken Camellia Sinensis. Disse buske er specielt dyrket og i forarbejdning anvendes mange af de samme metoder som ved grøn te, der også bliver produceret fra te-busken.

Teen har sine rødder helt tilbage til Tang-dynastiet i Kina (618 - 907). Denne blev senere bragt til Japan, fra Kina, af Zen buddhisterne, der gjorde matcha te til en naturlig del af deres te ceremoni (Matcha hedder på Japansk 抹茶, der udtales [mat.tɕa]).

Den traditionelle kinesiske og japanske te ceremoni er bygget op omkring tre niveauer; forberedelse, servering og drik af matcha. I moderne tid anvendes matcha også til madlavningen, hvor det giver smag og farve til en række forskellige retter. Pulveret bruges blandt andet til smoothies, bagværk, ris, is og latte.

Selvom den pulveriserede te ikke har været populær i Kina i nogen tid, er der nu kommet en global genopblussen af Matcha, også i Kina. I Japan fortsætter det med, at være et vigtigt element på Zen klostre.

Hvordan fremstilles matcha

Fremstillingen af matcha te foregår anderledes end ved traditionel te, helt fra dyrkning af te-busken (Camellia Sinensis), til forarbejdningen af bladene.

Processen starter allerede op til tre uger før man høster bladene. Her dækker man buskene til, så man forhindrer at de står i direkte sollys. Denne metode er oftest beskrevet som skyggeopdræt.

Igennem skyggeopdrættelsen øges koncentrationen af nærringsstoffer, herunder bl.a. andelen af catechiner kaldet epigallocatechin gallate (EGCG), der er en antioxidant, øges relativt til normal grøn te. Denne antioxidant har været sammenkædet med at bekæmpe visse kræftformer.

Under selve forarbejdningen af bladene, efter høsten, fjernes alle stilkene og ‘venerne’ i bladet, således at der kun er selve bladet tilbage. Herefter varmebehandles bladene med damp, eller ved en kort ristning. Det at dampe bladene er en metode særligt anvendt i Japan.

Ved at varmebehandle bladene lukkes bladcellerne, hvilket forhindrer fermenteringsprocessen. Dette sikrer ligeledes at næringsstoffer og smag bevares. Bladene finmales herefter og bliver til det karakteristiske grønne pulver vi kender.

Et univers af te

Hvad er Matcha te og hvordan smager det?

Matcha Te har sine rødder helt tilbage til Tang-dynastiet i Kina (618 – 907). Det siges, at denne te blev bragt til Japan, fra Kina, af Zen buddhisterne, der gjorde matcha te til en naturlig del af deres te ceremoni.

Hvad dufter og smager matcha af?

En god matcha skal dufte friskt, indbydende og vegetarisk, næsten som frisk blendede baby-grøntsager. Så ved du, at du kan lave nogle gode, søde kopper matcha. Dog skal det siges at smagen er ofte noget der kan kræve lidt til vending.

Når du har blandet en kop med matcha, vil smagen være bitter sød, den må ikke smage ubehageligt bittert. Den søde smag kommer fra den komplekse opbygning af aminosyrer i teen. De søde noter fremkommer derfor naturligt, uden at tilføje sukker eller honning eller agave eller andre sødemidler.

En god kop matcha bør have en lang, behagelig finish, der varer godt 30 sekunder, hvis ikke længere. Dette er sådan man karakteren en virkelig fremragende matcha.

Du kan med fordel tilføje vanilje eller ingefær til din blanding, nogle foretrækker også at tilføje mælk. Undersøgelser har dog vist at hvis man tilsætter komælk, vil optaget af næringsstofferne falde pga. kalken i mælken, undgå derfor hvis muligt komælk, når du laver matcha.

Pin It on Pinterest