Alt om den japanske te og dens rejse fra dyrkning til teceremoni

michael rurup andersen Genmaicha, Gobocha, Hojicha, japan, japansk te, matcha, Mugicha, Sencha, Sobajcha
Udgivet

okt 1, 2019

Japan er en meget efterspurgt destination for te-entusiaster. Deres unikke blandinger og berygtede grønne te har efterladt et varigt indtryk hos mange.

Dette er Japans terejse.

Te stammer fra Kina, men allerede i det 8. århundrede kom det til Japan. Det var to diplomater, der bragte teen til Japan efter et besøg i Kina. 

Det siges dog, at teen har været i Japan før og at den japanske kejser serverede teen for hans gæster.

I løbet af det 8. århundrede rejste to munke fra Japan til Kina for at studere buddhisme. 

Da de vendte tilbage til landet, havde de tefrø med. 

Det var ikke en almindelig drik på dette tidspunkt, da det kun var tilgængeligt for adelige og munke. 

Det blev mere populært i det 12. århundrede, da en munk ved navn Myoan Eisai foretog regelmæssige ture til Kina for at få flere tefrø til landet. 

Han var stor tilhænger af de sundhedsmæssige fordele der var ved te, og han skrev endda også en bog kaldet “Drik te for et godt helbred”.

Te blev meget populært i Japan. Det blev betragtet som en drik for spirituelle mennesker, men efterhånden som flere indfødte opdagede teen, blev det en drik, der blev serveret til fester.

Det var også populært blandt krigere, og de deltog ofte i te-driknings-konkurrencer.

Efter japanerne blev introduceret for det første tehus, blev teceremonier en del af den japanske kultur. 

Te-mesteren Sen Rikyu betragtede det at lave te som meditation. Han var med til at skabe den japanske teceremoni, der stadig er populær i dag.

Populariteten af ​​de japanske teceremonier fik nogle mennesker til at søge efter flere forskellige te de kunne servere. 

Flere drak Sencha te, hvilket krævede mindre forberedelse og derfor en mere uformel ceremoni. Det blev en drik man delte med venner og familie og ikke kun en drik for adelige og munke.

Formålet med Sencha te var at opnå den bedste smag ved at ændre brygningsmetoden. 

Teen spredte sig i hele landet, og det faktum at det kunne nydes med venner imens man hygge-snakkede, gjorde den til yndlingsdrikken blandt det japanske folk.

I dag har Japan en enorm tekultur. De er kendt for deres grønne te, og folk rejser til landet fra hele verden for at prøve deres forskellige grønne te.

Japan er en meget efterspurgt destination for te-entusiaster. Deres unikke blandinger og berygtede grønne te har efterladt et varigt indtryk hos mange.

Dette er Japans te-rejse.

Te stammer fra Kina, men allerede i det 8. århundrede kom det til Japan. Det var to diplomater, der bragte teen til Japan efter et besøg i Kina.

Det siges dog, at teen har været i Japan før og at den japanske kejser serverede teen for hans gæster.

I løbet af det 8. århundrede rejste to munke fra Japan til Kina for at studere buddhisme.

Da de vendte tilbage til landet, havde de tefrø med.

Det var ikke en almindelig drik på dette tidspunkt, da det kun var tilgængeligt for adelige og munke.

Det blev mere populært i det 12. århundrede, da en munk ved navn Myoan Eisai foretog regelmæssige ture til Kina for at få flere tefrø til landet.

Han var stor tilhænger af de sundhedsmæssige fordele der var ved te, og han skrev endda også en bog kaldet “Drik te for et godt helbred”.

Te blev meget populært i Japan. Det blev betragtet som en drik for spirituelle mennesker, men efterhånden som flere indfødte opdagede teen, blev det en drik, der blev serveret til fester.

Det var også populært blandt krigere, og de deltog ofte i te-driknings-konkurrencer.

Efter japanerne blev introduceret for det første tehus, blev teceremonier en del af den japanske kultur.

Te-mesteren Sen Rikyu betragtede det at lave te som meditation. Han var med til at skabe den japanske teceremoni, der stadig er populær i dag.

Populariteten af ​​de japanske teceremonier fik nogle mennesker til at søge efter flere forskellige te de kunne servere.

Flere drak Sencha te, hvilket krævede mindre forberedelse og derfor en mere uformel ceremoni. Det blev en drik man delte med venner og familie og ikke kun en drik for adelige og munke.

Formålet med Sencha te var at opnå den bedste smag ved at ændre brygningsmetoden.

Teen spredte sig i hele landet, og det faktum at det kunne nydes med venner imens man hygge-snakkede, gjorde den til yndlingsdrikken blandt det japanske folk.

I dag har Japan en enorm tekultur. De er kendt for deres grønne te, og folk rejser til landet fra hele verden for at prøve deres forskellige grønne te.

teblade Genmaicha, Gobocha, Hojicha, japan, japansk te, matcha, Mugicha, Sencha, Sobajcha

Hvor dyrkes japansk grøn te?

Stort set overalt i Japan finder du teplantager, bortset fra i Yamagata, Osaka og Hokkaido. 

Den region, der producerer mest te, er Shizuoka, der er ansvarlig for 40% af teproduktionen i Japan.

I Shizuoka opfandt de en metode, der hedder Fukamushi.

Metoden går ud på at dampe bladene for at bevare deres smag. 

Denne metode er vigtig for regionens succes. 

Den Sencha te, der produceres i området, har en stærk bitter smag, men stadig med behagelige og bløde elementer.

Kagoshima producerer 25% af Japans te. Det varme klima giver sol hele året rundt. Smagen af ​​denne te skyldes i stor grad et vulkanudbrud for 24.000 år siden. 

Jorden har et højt mineralindhold på grund af den hvide aske. Te produceret i Kagoshima har en frugtlignende smag og en forfriskende aroma.

Gifu er en by nær de japanske alper og producerer te med en ekstraordinær dyb smag. Gifu er kendt som den “stærke te-region”. 

Kyoto er der hvor teproduktionen begyndte i det gamle Japan. Buddhistiske munke udviklede metoder til fremstilling af te rundt omkring i området. 

Kyoto har mange års erfaring med at lave te på specielle måder, der sikrer at bladene giver den bedste smag og aroma. 

Klimaet er muligvis det bedst egnede klima til at dyrke teblade. Tåge beskytter bladene mod frost, hvilket er skadeligt for deres vækst. 

Jorden er også luftig og godt drænet, hvilket giver teen en behagelig sødme og intens smag.

Klimaet er meget varieret i Japan, og hver region har forskellige jordtyper, der gør det muligt for Japan at producere en masse forskellig te med forskellige smage og aromaer.

Læs også -   Hvad er matcha te og hvordan smager det?
matcha pulver Genmaicha, Gobocha, Hojicha, japan, japansk te, matcha, Mugicha, Sencha, Sobajcha
Hvilke typer japansk te findes der?

Der er rigtig mange forskellige typer af te i Japan. Det er et land, der er kendt for at producere te med stærke og beroligende smage. 

Matcha

Matcha er den type te, der produceres mest af i Japan. Der findes en lang række undertyper til matcha-teen baseret på vækstprocesser og fremstillingsmetoder. 

Ren matcha-te er en blanding i høj kvalitet, og indeholder et lysegrønt pulver med stærk smag. 

Denne type af grøn te bliver ofte brugt i forskellige ceremonier, og den er kendt for sit indhold af vitaminer og mineraler.

Sencha

Sencha er en te lavet af løse blade. Den er den mest populære te i Japan. 

Den dyrkes i fuldt sollys, og på grund af dette har den en stærk smag og mørk farve. De fleste teer drikkes varme, men det er også meget almindeligt i Japan at drikke usødet kold grøn sencha te.

Hojicha

Hojicha er en te lavet af teplanternes blade og stilke der ristes for at give den en dyb smag. 

Ristningsprocessen gør at Hojicha får en nøddeagtige smag. Denne dannes ved at riste stilkene over kul, lidt ligesom man gør med kaffebønner.

Mugicha 

Mugicha er en teblanding fremstillet af byg i stedet for teblade. Byggen er ristet og koffeinfri. Den drikkes mest som en kold drink om sommeren.

Genmaicha 

Genmaicha er en speciel te, der kombinerer grønne teblade med ristet ris. Risen reducerer den bitre smag, derfor er den ofte kombineret med hojicha og matcha for at styrke smagen.

Sobajcha 

Sobajcha er ikke en ægte te på grund af, at den er lavet af boghvede kerner. Kernerne er fulde af antioxidanter og fiber, hvilket gør det til en drik med mange sundhedsmæssige fordele. Den har en jordet smag, og kan serveres både varm og kold.

Gobocha 

Gobocha har en smag, der minder om champignon bouillon. Selvom smagen ikke er særlig god, er teblandingen populær på grund af det siges, den giver anti-aging fordele.

Læs også -   Sencha te komplet guide - Hvordan dyrkes, fremstilles og brygges det?
japanske teredskaber Genmaicha, Gobocha, Hojicha, japan, japansk te, matcha, Mugicha, Sencha, Sobajcha

Hvordan er den japanske teceremoni?

Japan er kendt for sin utrolige teceremoni. Te-ceremonierne begyndte i antikken, og har været en del af landets kultur siden.

Teceremonier er så vigtig i Japan, at folk deltager i kurser for at lære hvordan man afholder en korrekt. 

Munke- og Zen-mestre var tidligere værter for ceremonierne, men i dag er det en almindelig tradition at deltage i ceremonierne. De kan afholdes hvor som helst. 

De fleste afholder dem derhjemme. Der er minimal pynt, dog hænger der ruller med kloge citater på væggene.

Ceremonien begynder med, at gæsterne går hen over en dug på jorden, hvilket symboliserer støv, der fjernes fra jorden. De renser sig også ved at vaske deres mund og hænder i et stenbassin.

Værten byder hver gæst velkommen ved at neje for dem. Dernæst serveres snacks eller et måltid før teen sættes på bordet. Der lægges stor vægt på, at værten bruger de rigtige teceremoni-redskaber.

Matcha-te serveres i en skål. Der bruges normalt to-tre skefulde matcha-pulver pr. gæst, og en lille mængde varmt vand. 

Værten bruger et bambus piskeris til at røre i blandingen og give den en tyk konsistens. 

Mere varmt vand tilsættes for at producere en tyk og stærk te, som gæsterne kan nyde.

Til ceremonien skal hver gæst tage en slurk fra skålen og derefter sende den videre til næste. Først efter de har gjort dette, kan gæsterne kontrollere de anvendte redskaber. 

Japanske teceremonier er en central del af landets idealer om harmoni, lykke og fred. 

Den spirituelle oplevelse er også et udtryk for nåde og etikette. 

Det er også en måde for folk at binde og socialisere sig på, hvilket er grunden til at populariteten af disse teceremonier fortsætter den dag i dag.

 

 

Hvordan er den japanske tekultur?

Ceremonier finder kun sted ved specielle lejligheder. Grøn te er den foretrukne te – specielt til morgenmaden. Koffeinfri te drikkes som regel om aftenen.

Restauranter serverer normalt gratis te til kunderne. Det er ikke ofte japanerne spiser et måltid uden at drikke te til.

Te drikkes af mennesker i alle aldre. De fleste mennesker fylder en tekande, de kan nyde resten af dagen. 

Japanere elsker deres te, og det er meget mere populært end sodavand og andre drikkevarer, der dominerer mange andre landes kulturer.

Grøn te er ikke bare en drik i Japan, men en vigtig del af at opretholde en sund livsstil. 

Det indeholder flere C-vitaminer end i en citron, og den drikkes for at forebygge forkølelse. 

Den grønne te har også en behagelig duft, der bruges i parfumer og røgelsespinde.

Det mest interessante ved japansk tekultur er, at selvom andre lande har ændret deres drikkevaner gennem årene, har Japan holdt fast i deres teceremonier og traditioner.

Læs også -   Sencha te komplet guide - Hvordan dyrkes, fremstilles og brygges det?
Efterlad gerne en kommentar

Pin It on Pinterest