Blandt alle lande i verden har Kina spillet den vigtigste rolle i introduktionen og væksten af te.
Kinas drikkekultur er interessant, ligeså er historien om hvordan Kina fandt te.
Det begyndte med opdagelsen af et blad, der forandrede verden. I dag er te blandt verdens mest populære drikke, og Kina spiller en vigtig rolle for dens udbredelse.
Table of Content
Hvordan opdagede Kina te?
I 2737 f.Kr. sad kejseren og hvilede sig under et træ med en kop kogende vand.
Mens han gjorde det faldt et blad fra en plante ned i vandet.
Efter at have smagt vandet blev kejseren fascineret af de beroligende virkninger vandet havde og undersøgte det magiske blad nærmere.
Han opdagede snart alle fordelene ved te, og førte det videre til sit folk.
Dette er en af Kinas mange te-legender, og selvom vi ikke kan sige, om det er sandt, giver det os en idé om, hvor vigtig opdagelsen af te var.
Shen Nung navngav te “ch’a”, hvilket betyder evnen til at undersøge.
Han var overbevist om, at da han drak te, undersøgte den hans krop og lindrede lidelser.
Efterhånden som rygterne om de helende egenskaber spredte sig, smagte flere mennesker på det mystiske blad.
Det blev solgt som medicin til at begynde med, og folk spiste bladet via deres mad.
Te blev normalt kogt sammen med appelsin, ingefær og andre blandinger, og det meste te var af den grønne type.
Det kinesiske folk brugte det som valuta til handel. Efterspørgslen efter te voksede fra år 350 e.Kr. til 600 e.Kr., og landmændene dyrkede det i forskellige regioner.
Det var under Tang-dynastiet (618-907 e.Kr.), at te blev en drik, og i år 780 e.Kr. skrev en mand ved navn Lu Yu bogen Cha ‘Ching (te-klassiker).
Han forklarede, hvordan man kunne dyrke teplanter, brygge te og gav instruktioner til folk om, hvordan man bør udføre teceremonier.
Teceremonierne var rettet mod de velhavende, der havde råd til at dyrke te og købe det nødvendige udstyr til ceremonierne.
I årenes løb kunne folk i alle sociale klasser nyde drikken.
Der var forskellige kvaliteter af te, hvor den højeste kvalitet blev købt af de velhavende, og de fattige klasser købte te af lavere kvalitet.
Folk påstod, at te forbedrede deres kreativitet og følelser, hvilket gjorde det til Kinas mest populære drik.
Under Ming-dynastiet (1368-1644) blev te spredt over hele Asien, og Kina blev et velhavende land på grund af deres evne til at producere og handle med det.
Landet besluttede, at handel med te kun var tilladt i Canton, og de forbød europæerne at komme ind i Kina og kommunikere med tehandlere.
Virksomheder, der importerede te fra Kina, led store tab efter beslutningen om at udelukke Europa fra tehandelen.
De svarede igen ved at introducere opium for kineserne.
Millioner blev afhængige af det magtfulde stof, og Kina blev efterladt i en krisetilstand. Kina brændte og forbød store mængder af opium, hvilket fik de engelske handelsmænd til at erklærede krig mod landet.
Opiumskrigen varede i to år, fra 1840 til 1842, og Kina led et stort nederlag, hvor englænderne tog kontrol over Hong Kong.
Eksporten af te steg med 500% i årenes løb, men alligevel led Kina, da englænderne opdagede te i Indien.
I dag er Kina en af de største eksportører af te og er ansvarlig for mange efterspurgte sorter. Det er den andenmest eftertragtede drik blandt kineserne og den drikkes ofte sammen med et måltid.
Hvor dyrkes te i Kina?
Der dyrkes te i mange regioner i Kina, og hver region dyrker forskellige smage.
Fujian
Fujian er et af de mest populære områder til dyrkning af te.
Fujian ligger på den sydøstlige kyst af Kinas fastland, og er et bjergrigt område. Fujian har et subtropisk klima, og vintersæsonerne er varme med en passende mængde nedbør hvert år.
Regionen har udviklet produktionsteknikkerne bag oolong, hvid og sort te, og er kendt for at producere blade af høj kvalitet.
Lapsang Souchong er et af verdens mest berømte te, og den stammer fra Fujian.
Anhui
Anhui er en stor region inden for kinesisk teproduktion.
Anhui har både bjergrige og flade områder i den østlige del af Kina. Klimaet i Anhui er hårdere end kystområderne, men mildere end det vestlige Kina.
Der dyrkes te i de sydlige områder af Anhui, da de nordlige områder er uegnet.
Keemun sort te og hyson grøn te stammer oprindeligt fra dette område.
Yunnan-provinsen er en anden stor region for teproduktion. Det ligger i den sydvestlige del af Kina, og har det ideelle klima til produktion af blade af høj kvalitet.
Regionen har 200 forskellige arter af tetræer. De har store blade og bruges til at fremstille sort te.
Menghai og Fengqing
Menghai og Fengqing producerer sort te, grøn te og jasmin te.
Hunan
Hunan ligger i det sydlige Kina og er omgivet af bakker og bjerge. Hunan har varme somre og fugtige vintre. En gul te ved navn Junshan Yinzhen stammer fra provinsen, og de producerer også sort te, grøn te m.fl.
Guangdong
Guangdong ligger i det sydlige Kina, og har et fugtigt klima hele året. Nedbøren er kraftig om sommeren, men mildere om vinteren. Oolong te, sort te og hvid te er de mest populære te produceret i regionen.
Der er andre regioner, der producerer te i Kina, men de fremstiller mindre mængder og producerer en masse urteblandinger.
Kinesisk grøn te
Grøn te er en af de mest solgte drikkevarer i Kina, og der er mange forskellige variationer.
Med gunpowder grøn te rulles bladende til små kugler. De har ofte en røgfyldt aroma, men nogle typer er mindre intense i deres smag.
Dragonwell dyrkes i Zhejiang-provinsen og har lange, flade tørre blade.
Næsten hver teproducerende region i Kina dyrker nogle former for grøn te med varierende smag.
Hvad er tekulturen i Kina?
Te er et tegn på respekt. Yngre generationer viser deres respekt for ældre generationer ved at tilbyde dem en kop te.
Det er almindeligt at tilbringe tid med familien ved at drikke te på restauranter. Hver søndag mødes familier for at drikke te og nyde hinandens selskab.
Te bruges også som en undskyldning. Børn der ikke har opført sig pænt, serverer ofte te til deres forældre som et tegn på respekt og underdanighed.
En måde at takke en te-mester på for at have brygget og serveret teen, er ved at tappe fingrene på bordet for at vise værdsættelse. Dette udføres mest i de sydlige regioner i Kina.
Hvordan er de kinesiske teceremonier?
I Kina er ceremonier en vigtig del af kulturen.
Te serveres bl.a. til bryllupper. Det serveres til brudeparrets forældre som en tak for at have opdraget og passet på dem.
Under teceremonien skal bruden være på venstre side og brudgommen til højre.
Forældrene sidder på stole, mens bruden og brudgommen knæler. Te serveres i en bestemt rækkefølge og er en væsentlig del af processen. Forældre serveres først, efterfulgt af bedsteforældre, tanter og onkler og søskende.
Teen drikkes fra en gaiwan. Derefter modtager brudeparret deres bryllupsgaver. De mest almindelige te, der serveres ved vielsesceremonier, er Oolong og sort te.
Kinesiske teceremonier bruges også som en respekt for naturen og kan også markere mange vigtige begivenheder i ens liv. Der er visse regler, der skal følges, når du udfører en teceremoni.
- Personen skal slappe af, inden man begynder en teceremoni, da det er nødvendigt at være stressfri og tænke på universet. Teen skal serveres på en rolig måde.
- Oolong te bruges til ceremonier, men nogle gange bliver grøn te også anvendt. Blade vælges på forhånd for at sikre den bedste kvalitet.
- Kun det reneste og klareste vand må bruges, når du laver te. Dårligt vand kan påvirke smagen.
- Alle de nødvendige værktøjer skal bruges, og det er vigtigt at sikre, at tesættet er æstetisk.
- Rummet skal være rent og uden støj, men med smagfuld kunst for at skabe en behagelig atmosfære.
- Når man serverer te, skal folk være yndefulde og høflige.
Opsummering
I tusinder af år har Kina haft te. I dag er Kina en af de største teeksportører i verden og forsyner mange lande med deres unikke variationer.
Kaffe er blevet mere populært i landet, hvor mange unge drikker det om morgenen, men med så rig en historie vil Kina fortsætte med at være knyttet til te i mange år fremover.