[yith_woocommerce_ajax_search]
Mangler din favorit? (Tip os)

Beskriv dit tip

Hvad er Kinesisk te?

Det at drikke te har efter sigende sin afstamning i Kina og stammer fra Tang-dynastiet. Drikken er blevet så vigtig del af den kinesiske kulturarv, at et kinesisk ordsprog lyder: “Det er bedre at blive frataget mad i tre dage end te til en”.

Ifølge en populær legende blev te opdaget af den kinesiske kejser Shen Nong i 2737 fvt, da et blad fra en nærliggende busk, faldt ned i det vand kejseren kogte.

Kinesisk te kan klassificeres i fem særprægede kategorier: hvid, grøn, oolong, sort og post-fermenteret. Andre tilføjer kategorier for duftende og komprimerede te. Alle disse kommer fra sorter af Camellia sinensis plante.

Te er derfor dybt forankret i den kineske kultur, og har ligeledes fundet sin vej ind på listen over de syv nødvendigheder i det kinesiske liv (sammen med brænde, ris, olie, salt, sojasovs og eddike). En kinesisk vittighed lyder, at du kan studere te et helt liv og stadig ikke lære navnene på alle de forskellige slags.

De fleste kinesiske teer dyrkes og drikkes i Kina, men eksporteres også internationalt på grund af den stigende efterspørgsel verden over.

Kulturen omkring te i Kina

Den kinesiske tekultur refererer til, hvordan te er tilberedt, såvel som lejlighederne den anvendes. Denne kultur i Kina adskiller sig derfor også fra den man finder i europæiske lande som Storbritannien, og andre asiatiske lande som Japan, Korea, og Vietnam.

Der er særligt fire omstændigheder, er værd at fremhæve, hvor det at tilberede te er vigtigt del:

Som et tegn på respekt – I den traditionsbundne del af det kinesiske samfund, kan medlemmerne af den yngre generation vise deres respekt, for medlemmer af den ældre, ved at tilbyde, tilberede og servere en kop te.

Familie sammenkomster – Det at tilbyde, tilberede og servere en kop te, bruges også som en vigtig aktivitet, i en travl hverdag hvor sociale relationer negligeres, til at genskabe og pleje tætte relationer.

At undskylde – te kan også tilbydes som led i en formel undskyldning. For eksempel kan børn, der har misbrugt tillid, bruge te på fortrydelse og underkastelse over for forældre.

At vise taknemmelighed og fejre bryllupper – I den traditionelle kinesiske bryllupsceremoni serverer bruden te for brudgommens familie, og brudgommen for brudens familie. Denne proces symboliserer sammenfletning af ​​de to familier.

Et univers af te

Hvordan produceres te fra tebusken?

Hvordan produceres te fra tebusken?

Te laves populært sagt på to forskellige måder, den ortodokse metode (typisk brugt ved løs te) og CTC-metoden (til teposer). Fremstillingen af te er dog ikke en simpel process og kræver eksperise i alle led, og kan variere fra kultur til kultur.

Teproducerende regioner i Kina

Kina er verdensstørste producent og eksportør af alle former for te. Særligt fire regioner er værd at fremhøve; Anhui, Fujian, Guangdon og Jiangsu.

Anhui er en indre provins i Kina, der er beliggende i den sydøstlige del af landet. Den er berømt for sit smukke bjerglandskab, herunder Mount Huangshan, Mount Jiuhua, som er en af de fire berømte buddhistiske bjerge i Kina og Mount Tian Zhu. Der med dens klima og bjergrigeområder, gør den til et godt sted at gro og producere te.

Fujian er en kinesisk provins på den sydøstlige kyst af landet. Navnet Fujian stammer fra de to byer Fuzhou og Jian’ou under Tang-dynastiet. Det er i denne provins alle Oolong teer produceres.

Guangdong er en provins beliggende på den sydlige kyst i Kina og er undertiden kendt af den engelske navn Kwangtung-provinsen. Et populært sted for produktion af urteteer, eller blandinger af te med urter.

Jiangsu er en provins i Kina på østkysten, hvilket gør området rigeligt med floder og søer. Dette gør provinsen til et rigtig godt sted for ‘low grown’ teer.

De 4 varienter af kinesisk te

Generelt opdeler man te i fire varianter; hvid, grøn, oolong og sort. Det er vigtigt at bemærke, at bladene der bruges til at lave alle fire typer kommer fra den samme busk, Camellia sinensis. Det er i fremstillingsprocessen de forskellige typer skabes.

Den fineste af dem alle er, hvid te (白茶, báichá). I høstprocessen udvælges/plukkes de umodne knopper først. Fremstillingsprocessen er mildere end ved de andre typer te, og skaber en te, der smager fantastisk.

Grøn te (绿茶, lǜchá) indeholder de yngste knopper plukket fra toppen af ​​planten (efter den hvide te er plukket). Bladene dampes for at stoppe oxidationsprocessen og derefter varmet, hvilket enten kan betyde de bliver ‘stegt’ i en wok eller tørret med varm luft.

Oolong, også kaldet Black Dragon te (乌龙, wūlóng), stammer fra Fujian-provinsen og betragtes egentlig som en “blå” te. Hvilket bunder i at den falder i kategorien mellem grøn og rød te.

Hvad vi (i den vestlige verden) kalder “sort te“, kalder kineserne rød te (红茶, hóngchá), den mest berømte te i denne kategori er pǔ’ěr (普洱). Denne type te har den stærkeste smag af alle kinesiske teer.

Pin It on Pinterest