6 ting om grøn te alle tedrikkere bør vide

jyyna michael
Udgivet

jul 2, 2019

Grøn te er lavet på blade fra busken Camellia Sinensis (i folkemunde kaldet tebusken)

Det er også bladene fra denne busk, som man laver hvid, sort og oolong te af.

Det der gør, at en te bliver kategoriseret som ‘ en grøn te’ er måden den fremstilles på.

Der findes derfor også mange forskellige typer af grøn te, da smagsprofilen påvirkes af hvor tebusken gror, klima og vejr.

Grøn te anses for at have sin oprindelse i Kina. Det siges, at ordet ”te” i Kina kun henviser til grøn te, ikke til den generelle kategori af te, som vi kender i Vestlig terminologi, der også dækker over hvid, sort og Oolong te.

Grøn te bliver produceret i en bred vifte af forskellige lande; herunder Kina, Japan, Indien, Sri Lanka, Taiwan, Bangladesh, New Zealand, Hawaii og endda South Carolina i USA.

Kinas Yunnan provins, beliggende i den sydvestlige del af Kina, anses for at være der Camellia Sinensis plantearterne oprinder. Faktisk kan 260 af verdens 380 + sorter af te findes i Yunnan.

En populær legende tyder på, at Shen Nung, kejser i Kina og formodede opfinder af kinesisk medicin, opdagede te som en drik omkring 2737 f.Kr., da friske te-blade, fra et nærliggende tetræ faldt i hans gryde med kogt vand.

Andre akkrediteret forskellige buddhistiske enklaver, for at have opdaget teen, i omkring 500-tallet f.kr.. I den tidsperiode rejste Buddhister ofte mellem Indien og Kina for at sprede deres religion og kultur.

Buddhistiske munke dyrkede, høstede og producerede te, på samme niveau som deres katolske kolleger i de europæiske klostre gjorde med druer og vin. Munkenes ritualer for te udviklede sig, til en åndelig og social praksis.

  • Munkenes ritualer for te omfatter:
  • i forbindelse med, at drikke den for fysisk forfriskning,
  • for at hjælpe meditation og
  • som en erstatning for alkohol.

Grøn te hævdes at have være blevet populært i Japan i årene omkring 1190, da en Zen-præst tager til Kinas, for at studere i nogle af de store buddhistiske klostre og templer. Efter hans tid i Kina vender han tilbage til Japan med plantefrø og buske af arten Camelia sinensis.

Den unge præst, ved navn Eisai, brugte sin nyerhvervet læring og erfaring til at bane vejen for te som en del ritualet omkring meditation, i hans eget samfund af buddhistiske munke.

Hvilket i sidste ende endte med at sprede dette ritual til resten af ​​Japan.

Til denne dag, er Kina og Japan de to største eksportører og producenter af grøn te til resten af verdenen.

Grøn te er lavet på blade fra Camellia sinensis (også kaldet tebusk). Det er også bladene fra denne som man laver hvid, sort og oolong te af. Det der gør, at en te bliver kategoriseret som ‘ en grøn te’ er måden den fremstilles på.

Der findes derfor også mange forskellige typer af grøn te, netop fordi der er mange forskellige teplantager verden over, hver med deres unikke geografiske placering, klima og vejr.

Grøn te anses for at have sin oprindelse i Kina. Det siges, at ordet ”te” i Kina kun henviser til grøn te, ikke til den generelle kategori af te, som vi kender i Vestlig terminologi, der også dækker over hvid, sort og Oolong te.

Grøn te bliver produceret i en bred vifte af forskellige lande; herunder Kina, Japan, Indien, Sri Lanka, Taiwan, Bangladesh, New Zealand, Hawaii og endda South Carolina i USA.

Kinas Yunnan provins, beliggende i den sydvestlige del af Kina, anses for at være der Camellia Sinensis plantearterne oprinder. Faktisk kan 260 af verdens 380 + sorter af te findes i Yunnan.

En populær legende tyder på, at Shen Nung, kejser i Kina og formodede opfinder af kinesisk medicin, opdagede te som en drik omkring 2737 f.Kr., da friske te-blade, fra et nærliggende tetræ faldt i hans gryde med kogt vand.

Andre akkrediteret forskellige buddhistiske enklaver, for at have opdaget teen, i omkring 500-tallet f.kr.. I den tidsperiode rejste Buddhister ofte mellem Indien og Kina for at sprede deres religion og kultur.

Buddhistiske munke dyrkede, høstede og producerede te, på samme niveau som deres katolske kolleger i de europæiske klostre gjorde med druer og vin. Munkenes ritualer for te udviklede sig, til en åndelig og social praksis.

  • Munkenes ritualer for te omfatter:
  • i forbindelse med, at drikke den for fysisk forfriskning,
  • for at hjælpe meditation og
  • som en erstatning for alkohol.

Grøn te hævdes at have være blevet populært i Japan i årene omkring 1190, da en Zen-præst tager til Kinas, for at studere i nogle af de store buddhistiske klostre og templer. Efter hans tid i Kina vender han tilbage til Japan med plantefrø og buske af arten Camelia sinensis.

Den unge præst, ved navn Eisai, brugte sin nyerhvervet læring og erfaring til at bane vejen for te som en del ritualet omkring meditation, i hans eget samfund af buddhistiske munke.

Hvilket i sidste ende endte med at sprede dette ritual til resten af ​​Japan.

Til denne dag, er Kina og Japan de to største eksportører og producenter af grøn te til resten af verdenen.

teplantage tebuske

1. Hvordan fremstilles grøn te?

I fremstilling af grøn te gennemgår bladene en kortere process end fx. ved sort og Oolong te. Dette sker ved at afkorte tiden bladene ligger til oxidering og herefter også afkorte tiden inden de når til ‘anden tørringen’.

Fremstillingen af grøn te kan opdeles i to overordnede metoder, den ortodokse metode og CTC (Crush, Tear, Cut).

Førstnævnte benyttes til løsvægt te og er mere nænsom, hvilket bevirker at bladene holder mere af deres konjunktur og smag. Denne metode, har sine grundsten i den traditionelle måde at fremstille te på, med håndkraft og håndværk.

I CTC-metoden benyttes i langt højere grad maskiner, som forarbejder teen, i et sådant omfang at den i sidste ende er reduceret til ‘krummer’. Denne metode er hovedsageligt brugt til at tilfredsstille industriens efterspørgsel.

En brygget kande grøn te er typisk grøn, gul eller lys brun i farven, og dens smagsprofil kan variere fra græslignende og røget, til vegetabilsk, sød og tang-lignende (dampet).

Hvis den brygges korrekt, bør de fleste grøn te være helt lyse i farven.

Grøn te er kendt for at indeholder antioxidanter, mineraler og vitaminer, der på forskellig vis er blevet koblet sammen med sundhedsmæssige fordele.

Der foreligger dog ikke nogle endelige videnskabelige beviser for at dette er tilfældet, at grøn te i-sig-selv specifikt giver et sundere helbred.

Læs også -   Historien om hvor te kommer fra
groenne blade te

2. Typer af grøn te

Som du uden tvivl har bemærket, hvis du har været igennem vores sortiment, eller shoppet lidt rundet på internettet, findes der flere forskellige typer af grøn te.

De forskellige typer kan derfor have forskellig nuancer i smager, selvom det kommer fra den samme plante-sort.

Smagen afhænger ikke derfor kun af den fremstillingsmetode som der bruges, men også på de forskellige dyrkningsmetoder te-avlere bruger. For eksempel kan følgende have en påvirkning på smag;

  • hvad tid på året teen er plukket på,
  • hvordan er planten beskæres,
  • hvilke dele af planten der er plukket,
  • er planterne er behandlet med kemikalier eller er de økologisk dyrket,
  • hvilken slags varme der frt påføres tebladene for at stoppe oxidation (i fremstillingsprocessen)
  • Hvordan tebladene er formet, valset og tørret, eller
  • er bladene hele eller skåret i mindre stykker.

En tees endelige smag afhænger også af den jord, miljø og vejr teen dyrkes i, fx. hvis der er tale om et køligt og bjergrigt område, eller om det er varmt og tropisk. Hertil kommer om de vokser nær andre forskellige afgrøder.

Grøn te fra Kina og Japan har forskellige smagsprofiler baseret på, hvor og hvordan de dyrkes, men mest markant hvordan de behandles.

Kinesiske grønne teer er kendetegnet ved at være varmet på en pande, hvorimod man i Japan damper teen.

Læs også -   Hvad er Urtete - Den minimalistiske guide

3. Opbevaring og holdbarhed

Selvom grøn te kan det miste sin naturlige smag over tid. Og når teen når denne tilstand, er den ikke værd at drikke.

Så folk, der hævder, at de ikke kan lide grøn te, kan det være fordi de højest sandsynligt har drukket forældet eller en meget lav kvalitet af grøn te.

Da grøn te er mindre oxideret end sort te, er det teknisk set friskere og mere delikat. Det derfor smager bedst inden for seks måneder til et år fra købet, men kan holde sin smag i op til 2-3 år afhængigt af hvordan det opbevares.

For at bevare smagen, bør du derfor sørge for, at gemme din grønne te køligt, et mørkt sted, væk fra lys, ilt, fugt og duftende mad som fx. kaffe eller krydderier.

tebrygning kinesisk te tekande

4. Trækketid og brygning af grøn te

Afhængig af sorten og typen af ​​grøn te du brygger, kan der være forskellige brygnings-temperaturer og trækketid.

Alle vores teer kommer med specifikke anvisninger, til hvordan du brygger dem. Men hvis du er i tvivl, så spørg os endelig og hold dig ikke tilbage.

Her er et par generelle te-brygnings-tips:

  • Brug frisk, rent, koldt filtreret vand. Kildevand er ofte det bedste valg.
  • Typisk skal grønne teer brygges på omkring 75 til 85 grader.
  • Du må ikke svitse din te! Hvis vandet er for varmt, vil den smage mere bittert og have mere astringens.
  • Hvis du ikke har en el-kedel med temperaturstyring, kan du reducere temperaturen, ved at lade det hvile, før du hælder det over dine grønne teblade.
  • Bryg teen i en termokande, eller tilsvarende, for at holde vandet på den ideelle temperatur, mens den brygges.
  • Alle vores teer kan klare mere end een brygning, uden at miste smag. Dog maksimalt 2-3 afhængigt af te.

5. Er grøn te sundt?

Om grøn te er decideret sundhedsfremmende, kan vi endnu ikke sige noget endegyldigt om, men grøn te har i århundrede været brugt i traditionel Kinesisk og Indisk medicin som;

  • en stimulant,
  • et vanddrivende middel (for at hjælpe kroppen af med den overskydende væske),
  • en astringerende (til at kontrollere blødning og hjælpe med at helbrede sår), og
  • til at forbedre hjertes sundhed.

Andre traditionelle anvendelser af grøn te omfatter behandling af mave-tarm gas, regulering af kropstemperatur og blodsukker, fremme fordøjelsen, og forbedre mentale processer.

Det er blandt andet dette, der har gjort forskere verdenen over nysgerrige på, om grøn te kan bruges som et moderne sundhedsmiddel.

Forskere har blandt andet påvist en sammenhæng mellem grøn te og forbedring af hukommelsen, afhjælpning af hjertekarsygdomme, og mindske symptomer forbundet med type to diabetes.

Fælles for alle disse undersøgelser er, at de ikke er nået frem til et endeligt resultat, man har derfor ikke nået frem til decideret årsages-sammenhæng.

Man har så at sige endnu ikke fundet den rygende pistol, der endegyldigt bekræfter denne sammenhæng.

Derfor kan man ikke konkludere, ud fra de videnskabelige undersøgelser, at det at drikke te leder direkte til et sundere og bedre helbred.

Spørg derfor altid din praktiserende læge til råds inden du påbegynder at bruge te, som et lægemiddel.

Husk at te først og fremmest er en nydelsesdrik, der skal nydes, beundres og deles i selskab med familie, venner og bekendte.

Læs også -   Hvad er Matcha te og hvordan smager det?

6. Er der koffein i grøn te?

Der er koffein i grøn te. En kop indeholder typisk i gennemsnit 27 mg. koffein, dog kan der være stor forskel fra kop-til-kop. Undersøgelser peger på, at der kan opstå variationer fra 8 mg. per kop til 91 mg. per kop.

Hvorimod koffein indholdet i kaffe typisk er mellem 29 mg. til 176 mg. per kop. Derfor kan indholdet være mere end dobbelt så stort, når man sammenligner de to drikke.

Koffeinindholdet i te kan derfor variere alt afhængigt af kvalitet, type af te (fx. grøn vs. sort) og bryggetiden. Indholdet er dog stadig nok, til at du vil opleve en opkvikkende effekt på hjernen, når du drikker te.

Da koffeinindholdet er så lavt i te, betyder det samtidig at det er sværere, at få for meget.

Derfor vil du kun ved meget store mængder te kunne opleve bivirkninger som fx. indre uro og andre bivirkninger.

Efterlad gerne en kommentar

Pin It on Pinterest